Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

"Ohlađena" i otmjena starina, raskoš završenih i mrtvih stilova (CROSBI ID 777195)

Druge vrste radova | katalog

Srhoj, Vinko ; Župan, Ivica "Ohlađena" i otmjena starina, raskoš završenih i mrtvih stilova // L' horizon chimerique. Crteži 2002. - 2012.. 2014.

Podaci o odgovornosti

Srhoj, Vinko ; Župan, Ivica

hrvatski

"Ohlađena" i otmjena starina, raskoš završenih i mrtvih stilova

Crteži Tomislava Čeranića grupirani su u četiri ciklusa: Hypnerotomachia, Discordia, Proteus Variations i Beastly Beauty, uz nekolicinu radova iz starijeg ciklusa Star City. Množinom i središnjim mjestom unutar ukupne produkcije autora, svojevrstan su retrospektivni pregled, prvo cjelovito predstavljanje i zaokruživanje jedne plodne višegodišnje crtačke elaboracije. Čeranićeva se strategija može povezati i s arcimboldovskim, piranesijevskim i nadrealističkim strategijama gradnje prizora, ali i s postmodernom. Ono što je postmoderno u ovom naizgled anakroničnom crtežu, upravo je u miješanju razina i planova. Zato je i moguće da se u dosluhu s prošlošću, rekli bismo velikom poviješću koja se ovdje rekreira bilo kroz pojedinačni doprinos umjetnika prošlosti bilo kroz neki prošli stilem, može ponuditi i mala povijest kao sjećanje pojedinca. Ono što je u ovoj postmodernoj strategiji važno ogleda se u nekoj vrsti dekorativne ekspresivnosti, ohlađene barokizacije (da se poslužim terminom Ch. Millet i G. Carandentea) koje vode stavu superiorne distancije s koje umjetnik poput Čeranića, ne želeći se miješati u uzburkane strasti povijesno-stilskih opreka, gleda i nastanak svoga djela koje kao da se rađa samo po sebi.

Tomislav Čeranić; crteži; Bestly Beauty; Discordia; Hypnerotomachia; Proteus Variations

nije evidentirano

engleski

"Cool" and elegant antiquity, the luxury of ended and dead styles

nije evidentirano

Tomislav Čeranić; drawings; Beastly Beauty; Discordia; Hypnerotomachia; Proteus Variations

nije evidentirano

Podaci o izdanju

L' horizon chimerique. Crteži 2002. - 2012.

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest umjetnosti