Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alelopatski utjecaj zajedničkog klijanja, vodenih ekstrakata i biljnih ostataka rute (Ruta graveolens L.) na strjeličastu grbicu (Lepidium draba (L.) Desv.) (CROSBI ID 397464)

Ocjenski rad | diplomski rad

Topić, Ivan Alelopatski utjecaj zajedničkog klijanja, vodenih ekstrakata i biljnih ostataka rute (Ruta graveolens L.) na strjeličastu grbicu (Lepidium draba (L.) Desv.) / Baličević, Renata (mentor); Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Topić, Ivan

Baličević, Renata

hrvatski

Alelopatski utjecaj zajedničkog klijanja, vodenih ekstrakata i biljnih ostataka rute (Ruta graveolens L.) na strjeličastu grbicu (Lepidium draba (L.) Desv.)

Cilj istraživanja bio je utvrditi alelopatski učinak rute (Ruta graveolens L.) na klijavost i početni rast korovne vrste strjeličaste grbice (Lepidium draba (L.) Desv.) u laboratorijskim uvjetima. U petrijevim zdjelicama istraživan je učinak zajedničkog klijanja sjemena rute i strjeličaste grbice te utjecaj vodenih ekstrakata u koncentracijama od 5 i 10%. U posudama s tlom ispitivan je utjecaj vodenih ekstrakata od svježe mase rute u koncentracijama 5 i 10% te utjecaj svježih i suhih ostataka biomase rute u dozama od 10 i 20 g/kg tla. Zajedničko klijanje sjemena djelovalo je negativno na klijavost sjemena korova te ga inhibiralo za 24, 2%. U petrijevim zdjelicama vodeni ekstrakti od svježe i suhe biomase rute djelovali su negativno na klijavost i rast korova, posebice suhi ekstrakti i do 100%. Ekstrakti svježe mase imali su manji negativni učinak. Primjena ekstrakata od svježe biomase rute u posude s tlom nije značajno djelovala na ispitivane parametre. Zabilježen je slabiji utjecaj ekstrakata u posudama nego u petrijevim zdjelicama. Svježi biljni ostatci rute inkorporirani u tlo smanjili su klijavost u prosjeku za 30, 9%. Svježa masa klijanaca stimulirana je u tretmanima sa suhim ostatcima.

alelopatija ; zajedničko klijanje ; vodeni ekstrakti ; biljni ostatci ; Ruta graveolens L. ; Lepidium draba (L.) Desv.

nije evidentirano

engleski

Allelopathic effect of rue (Ruta graveolens L.) cogermination, water extracts and residues on hoary cress (Lepidium draba (L.) Desv.)

nije evidentirano

allelopathy ; cogermination ; water extracts ; plant residues ; Ruta graveolens L. ; Lepidium draba (L.) Desv.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

10.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)