Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 774952

Zdravlje i bolest tijekom antike u Baškoj na Krku - rezultati bioarheološke analize ljudskih koštanih ostataka s lokaliteta Sveti Marko


Novak, Mario
Zdravlje i bolest tijekom antike u Baškoj na Krku - rezultati bioarheološke analize ljudskih koštanih ostataka s lokaliteta Sveti Marko // Izdanja Hrvatskog arheološkog društva, vol. 30., Istraživanja na otocima / Ettinger Starčić, Zrinka ; Tončinić, Domagoj (ur.).
Zagreb: Hrvatsko arheolosko drustvo ; Losinjski muzej, 2015. str. 129-139


Naslov
Zdravlje i bolest tijekom antike u Baškoj na Krku - rezultati bioarheološke analize ljudskih koštanih ostataka s lokaliteta Sveti Marko
(Health and Disease during Antiquity in Baška on Krk - Results from the Bioarchaeological Analysis of Human Skeletal Remains from the site Saint Mark)

Autori
Novak, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Izdanja Hrvatskog arheološkog društva, vol. 30., Istraživanja na otocima

Urednik/ci
Ettinger Starčić, Zrinka ; Tončinić, Domagoj

Izdavač
Hrvatsko arheolosko drustvo ; Losinjski muzej

Grad
Zagreb

Godina
2015

Raspon stranica
129-139

ISBN
978-953-6335-07-7

Ključne riječi
Baška, antička nekropola, bioarheološka analiza, koštane traume, habitualne aktivnosti, paljevinski ukopi
(Baška, ancient necropolis, bioarchaeological analysis, bone fractures, habitual activities, cremation)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati bioarheološke analize ljudskih koštanih ostataka pronađenih tijekom zaštitnih iskopavanja koja su proveli stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda na nalazištu Sveti Marko u Baškoj na otoku Krku 2007. godine. Ukupan analizirani uzorak sastoji se od 29 osoba: u devet paljevinskih ukopa bili su pohranjeni ostaci devet osoba, a u 17 kosturnih ukopa ostaci 20 osoba. Od brojnih patoloških promjena zabilježeno je više antemortalnih fraktura koje su najvjerojatnije nastale kao rezultat nesretnih slučajeva, pokazatelja intenzivnogmehaničkog opterećenja i teškog fizičkog rada (Schmorlovi defekti i benigni kortikalni defekti na hvatištima mišića), nespecifičnih zaraznih bolesti (periostitis), subadultnog stresa (hipoplazija zubne cakline i cribra orbitalia) i alveodentalnih lezija. Na temelju određenih patoloških promjena na kostima u dva slučaja (ishijalni bursitis i myositis ossificans) bilo je moguće provesti djelomičnu rekonstrukciju habitualnih aktivnosti kojima su se te osobe bavile tijekom života. Analiza tafonomskih karakteristika paljevinskih ukopa snažno sugerira relativno visoku temperaturu gorenja pogrebnih lomača u Baškoj (iznad 600°C) i činjenicu da nije postojao postupak parcijalnog prikupljanja kostiju ili preferiranje određenih dijelova tijela/kostura. S obzirom na paleodemografske i paleopatološke karakteristike analiziranih osoba, ali i arheološke nalaze u grobovima, može se pretpostaviti da su na istraženom dijelu antičke nekropole u Baškoj na otoku Krku bili sahranjivani pripadnici nižih staleža, tj. običnog puka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Mario Novak, (266983)