Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka (CROSBI ID 54585)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Rudan, Elena ; Zadel, Zrinka
hrvatski
Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka
Gastronomska ponuda predstavlja značajan dio integralnog turističkog proizvoda destinacija. Istra je turistička destinacija koja je bila zanimljiva turistima te su vrlo rano zabilježena turistička kretanja, a u skladu s rastom turističkih kretanja razvijala se obujmom i kvalitetom gastronomska ponuda (tj. ponuda se prilagođavala potrebama turista). Istarska kuhinja primala je utjecaje različitih kuhinja zemalja pod čijom se vlasti nalazila (npr. Austro-Ugarske, Italije). Baza istarske kuhinje odnosi se kako na različitost namirnica tako i na različitost načina pripreme pojedinih jela, a posljednjih se godina osobit naglasak stavlja na autohtonu gastronomsku ponudu koja je donijela značajne promjene u jelovnike istarskih ugostiteljskih objekata. Svakako su tim primjenama pridonijele i gastro i eno manifestacije na kojima se nude autohtoni proizvodi i jela pripremljena od njih (pršut, maruni, trešnje, ribe, tartufi, itd. O značaju gastronomske ponude u ukupnoj turističkoj ponudi govori i činjenica da se danas govori o posebnoj vrsti turizma gastronomije i enologije te da se Istra sa svojom ponudom uspješno razvija i prezentira na gastro karti Europe.
gastronomija, proizvod gastronomskog turizma, development, Istra
nije evidentirano
engleski
Zgodovinski razvoj gastronomske ponudbe obalnega dela hrvaške Istre
nije evidentirano
gastronomy, gastro tourism product, development, Istra
nije evidentirano
Podaci o prilogu
257-289.
objavljeno
Podaci o knjizi
Retrospektiva turizma Istre
Šuligoj, Metod
Koper: Založba Univerze na Primorskem
2015.
978-961-6963-75-6