Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 774929

Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka


Rudan, Elena; Zadel, Zrinka
Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka // Retrospektiva turizma Istre / Šuligoj, Metod (ur.).
Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2015. str. 257-289


Naslov
Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka
(Zgodovinski razvoj gastronomske ponudbe obalnega dela hrvaške Istre)

Autori
Rudan, Elena ; Zadel, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Retrospektiva turizma Istre

Urednik/ci
Šuligoj, Metod

Izdavač
Založba Univerze na Primorskem

Grad
Koper

Godina
2015

Raspon stranica
257-289

ISBN
978-961-6963-75-6

Ključne riječi
gastronomija, proizvod gastronomskog turizma, development, Istra
(gastronomy, gastro tourism product, development, Istra)

Sažetak
Gastronomska ponuda predstavlja značajan dio integralnog turističkog proizvoda destinacija. Istra je turistička destinacija koja je bila zanimljiva turistima te su vrlo rano zabilježena turistička kretanja, a u skladu s rastom turističkih kretanja razvijala se obujmom i kvalitetom gastronomska ponuda (tj. ponuda se prilagođavala potrebama turista). Istarska kuhinja primala je utjecaje različitih kuhinja zemalja pod čijom se vlasti nalazila (npr. Austro-Ugarske, Italije). Baza istarske kuhinje odnosi se kako na različitost namirnica tako i na različitost načina pripreme pojedinih jela, a posljednjih se godina osobit naglasak stavlja na autohtonu gastronomsku ponudu koja je donijela značajne promjene u jelovnike istarskih ugostiteljskih objekata. Svakako su tim primjenama pridonijele i gastro i eno manifestacije na kojima se nude autohtoni proizvodi i jela pripremljena od njih (pršut, maruni, trešnje, ribe, tartufi, itd. O značaju gastronomske ponude u ukupnoj turističkoj ponudi govori i činjenica da se danas govori o posebnoj vrsti turizma gastronomije i enologije te da se Istra sa svojom ponudom uspješno razvija i prezentira na gastro karti Europe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Profili:

Avatar Url Elena Rudan (autor)

Avatar Url Zrinka Zadel (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Rudan, Elena; Zadel, Zrinka
Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka // Retrospektiva turizma Istre / Šuligoj, Metod (ur.).
Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2015. str. 257-289
Rudan, E. & Zadel, Z. (2015) Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka. U: Šuligoj, M. (ur.) Retrospektiva turizma Istre. Koper, Založba Univerze na Primorskem, str. 257-289.
@inbook{inbook, editor = {\v{S}uligoj, M.}, year = {2015}, pages = {257-289}, keywords = {gastronomy, gastro tourism product, development, Istra}, isbn = {978-961-6963-75-6}, title = {Zgodovinski razvoj gastronomske ponudbe obalnega dela hrva\v{s}ke Istre}, keyword = {gastronomy, gastro tourism product, development, Istra}, publisher = {Zalo\v{z}ba Univerze na Primorskem}, publisherplace = {Koper} }