Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka (CROSBI ID 54585)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Rudan, Elena ; Zadel, Zrinka Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka // Retrospektiva turizma Istre / Šuligoj, Metod (ur.). Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2015. str. 257-289

Podaci o odgovornosti

Rudan, Elena ; Zadel, Zrinka

hrvatski

Povijesni razvoj gastronomske ponude hrvatskog dijela obale istarskog poluotoka

Gastronomska ponuda predstavlja značajan dio integralnog turističkog proizvoda destinacija. Istra je turistička destinacija koja je bila zanimljiva turistima te su vrlo rano zabilježena turistička kretanja, a u skladu s rastom turističkih kretanja razvijala se obujmom i kvalitetom gastronomska ponuda (tj. ponuda se prilagođavala potrebama turista). Istarska kuhinja primala je utjecaje različitih kuhinja zemalja pod čijom se vlasti nalazila (npr. Austro-Ugarske, Italije). Baza istarske kuhinje odnosi se kako na različitost namirnica tako i na različitost načina pripreme pojedinih jela, a posljednjih se godina osobit naglasak stavlja na autohtonu gastronomsku ponudu koja je donijela značajne promjene u jelovnike istarskih ugostiteljskih objekata. Svakako su tim primjenama pridonijele i gastro i eno manifestacije na kojima se nude autohtoni proizvodi i jela pripremljena od njih (pršut, maruni, trešnje, ribe, tartufi, itd. O značaju gastronomske ponude u ukupnoj turističkoj ponudi govori i činjenica da se danas govori o posebnoj vrsti turizma gastronomije i enologije te da se Istra sa svojom ponudom uspješno razvija i prezentira na gastro karti Europe.

gastronomija, proizvod gastronomskog turizma, development, Istra

nije evidentirano

engleski

Zgodovinski razvoj gastronomske ponudbe obalnega dela hrvaške Istre

nije evidentirano

gastronomy, gastro tourism product, development, Istra

nije evidentirano

Podaci o prilogu

257-289.

objavljeno

Podaci o knjizi

Retrospektiva turizma Istre

Šuligoj, Metod

Koper: Založba Univerze na Primorskem

2015.

978-961-6963-75-6

Povezanost rada

Ekonomija