Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 774670

Razvoj ronilačkog računala


Dagostin, Paolo
Razvoj ronilačkog računala 2014., diplomski rad, diplomski, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb


Naslov
Razvoj ronilačkog računala
(Development of a dive computer)

Autori
Dagostin, Paolo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet elektrotehnike i računarstva

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2014

Stranica
53

Mentor
Vukić, Zoran

Neposredni voditelj
Mišković, Nikola

Ključne riječi
Ronilačko računalo; sigurno izranjanje; dekompresijske tablice; algoritam dekompresijske tablice; matematički testovi; stroop testovi; automat stanja
(Dive computer; safe ascent; decompression tables; decompression tables algorithm; mathematical tests; stroop tests; machine state)

Sažetak
Za razvoj ronilačkog računala najprije se trebalo upoznati s osnovnim problemima koji su prisutni u ronjenju. To su problemi sigurnog izranjanja, koji može prouzročiti dekompresijsku bolest ili barotraumatske ozljede, i narkoze dušikom. Za problem sigurnog izranjanja koristi se dekompresijska tablica koja propisuje postepeni izron s točno određenim zastancima. Razvijeno ronilačko računalo umjesto čovjeka čita dekompresijsku tablicu, te u svakom trenutku prikazuje trenutnu dubinu, potrebne naredbe i alarme u slučaju opasnosti. Računalo je nadograđeno sustavom za provjeru stanja svijesti ronioca u obliku jednostavnih matematičkih ili stroop testova. Sustav za provjeru stanja svijesti omogućava brzu detekciju narkoze dušikom. Dodatno, razvijena je i aplikacija Diver Emotions, koja služi za prikaz raznog sadržaja (video, slika), koji se može mijenjati, nakon kojeg se ispunjavaju određeni obrasci. Aplikacija je implementirana u cilju istraživanja emocija i ponašanja ronioca za vrijeme ronjenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Elektrotehnika, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb