Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava. Strasbourški acquis. (Prvo izdanje) (CROSBI ID 13089)

Autorska knjiga | monografija (znanstvena)

Omejec, Jasna Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava. Strasbourški acquis. (Prvo izdanje). Zagreb: Novi informator, 2013

Podaci o odgovornosti

Omejec, Jasna

Davorka Foretić

hrvatski

Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava. Strasbourški acquis. (Prvo izdanje)

Knjiga je pokušaj da se čitatelju pruži cjelovit uvid u pravni život Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe (u daljnjem tekstu: Konvencija) te omogući upoznavanje s institucionalnim ustrojem konvencijskog nadzornog sustava i s temeljnim doktrinarnim postulatima konvencijskog prava, a da istodobno – podrobnim objašnjenjima sudske prakse i pravnih stajališta Europskog suda za ljudska prava (u daljnjem tekstu: Europski sud) – bude osnova za njezinu djelotvornu primjenu u praksi. Knjiga je i pokušaj podsjećanja da je donošenjem Konvencije započela najznačajnija standardizacija prava ikad poduzeta na europskom tlu, u koju je danas uključeno 47 država članica Vijeća Europe i njihova 822 milijuna stanovnika. Cilj standardiziranja prava na europskoj razini u prvom se redu treba razumjeti, riječima Jeana-Marca Sauvéa, kao nastojanje da se obrane tradicije našeg kontinenta: europski humanizam koji se temelji na zahtjevnoj koncepciji prava osobe i njezina ljudskog dostojanstva i, istodobno, na ideji obveza i prava društvene zajednice. Cijela priča o Konvenciji i zaštiti pojedinca pred Europskim sudom zapravo je priča o načinu na koji suvremena Europa nastoji ostvariti taj cilj. Konvencijsko pravo, usvojeno i razvijano s ciljem zaštite temeljnih individualnih prava, jedan je od vrhunaca nastojanja uspostave i zaštite demokracije i vladavine prava u Europi. Knjiga je pisana s uvjerenjem da u demokratskom društvu utemeljenom na vladavini prava individualna prava nisu i ne smiju ostati puka lista želja. Kroz opsežni prikaz složene sudske prakse Europskog suda nastoji se pokazati da se u slučaju ljudskih prava uvijek radi o životnim razlozima koji u svakom konkretnom društvu otkrivaju složeni splet pravnih odnosa čija zaštita traži tumačenje i primjenu tehnika racionalnog, kreativnog i kompetentnog pravnog zaključivanja i argumentiranja. Utoliko je Konvencija naše zajedničko nasljeđe – acquis conventionnel – koje jurisprudencija Europskog suda postupno oblikuje u jedinstveni "strasbourški acquis". Knjiga sadržava osam dijelova: PRVI DIO: KONVENCIJA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA VIJEĆA EUROPE ; DRUGI DIO: RAZVITAK KONVENCIJSKOG NADZORNOG SUSTAVA OD NJEGOVIH POČETAKA DO DANAS ; TREĆI DIO: UNUTARNJE USTROJSTVO I POSLOVNIČKA PRAVILA EUROPSKOG SUDA ; ČETVRTI DIO: OTKLANJANJE POSLJEDICA POVREDE KONVENCIJE TE IZVRŠENJE PRESUDA I ODLUKA EUROPSKOG SUDA ; PETI DIO: POJEDINAČNI I MEĐUDRŽAVNI ZAHTJEV ; ŠESTI DIO: KONVENCIJSKA PRAVA ; SEDMI DIO: PRAVNE DOKTRINE I NAČELA ZA INTERPRETACIJU KONVENCIJSKIH PRAVA, METODE I SUDSKE TEHNIKE ZA RJEŠAVANJE SLUČAJEVA ; OSMI DIO: QUO VADIS, CURIA EUROPAEA?

Konvencija za zaštitu ljudskih prava; Europski sud za ljudska prava

Knjiga sadržava opsežan sažetak na engleskom jeziku u prijevodu Nikoline Jovanović, str. 1353-1378.

engleski

The Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms before the European Court of Human Rights. Strasbourg Acquis. (First Edition)

nije evidentirano

The Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms; European Court of Human Rights

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Novi informator

2013.

978-953-7812-30-0

1578

objavljeno

Povezanost rada

Pravo