Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 774088

Anhijalini speleološki objekti estuarija rijeke Krke kao staništa invazivnih vrsta


1. Cukrov, Marijana; Novosel, Maja
Anhijalini speleološki objekti estuarija rijeke Krke kao staništa invazivnih vrsta // 1. Hrvatski simpozij o invazivnim vrstama : Zbornik sažetaka / Jelaska, Sven D. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko ekološko društvo, 2014. str. 16-17 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Anhijalini speleološki objekti estuarija rijeke Krke kao staništa invazivnih vrsta
(ANCHIALINE CAVES ON COAST OF KRKA RIVER ESTUARY AS HABITATS OF INVASIVE SPECIES)

Autori
1. Cukrov, Marijana ; Novosel, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. Hrvatski simpozij o invazivnim vrstama : Zbornik sažetaka / Jelaska, Sven D. - Zagreb : Hrvatsko ekološko društvo, 2014, 16-17

Skup
1. HRVATSKI SIMPOZIJ O INVAZIVNIM VRSTAMA s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Anhijalini speleološki objekt; Ficopomatus enigmaticus; Conopeum seurati; estuarij rijeke Krke
(Anchialine cave; Ficopomatus enigmaticus; Conopeum seurati; Krka River estuary)

Sažetak
Anhijaline speleološke objekte nalazimo u blizini morske obale u karbonatnim stijenama. Karakterizira ih stratificirani vodeni stupac od slatke vode na površini, bočatog međusloja do morske vode na dnu. Voda u njima je obično slabo izložena vanjskim klimatskim utjecajima, ali uvijek ima više ili manje izraženu podzemnu, rijetko izravnu vezu s morem. Na području estuarija rijeke Krke u dva anhijalina speleološka objekta utvrđena je invazivna vrsta mnogočetinaša Ficopomatus enigmaticus. Ulaz u Jamu pod Orljakom je 50 m od obale i nema direktnu vezu s vodom estuarija za razliku od Špilje u uvali Vidrovača gdje je ulaz u estuariju ispod površine. Vrsta je u obje špilje cjevčicama prirasla na zidovima. U Jami pod Orljakom radi se o pojedinačnim primjercima dok u Špilji u uvali Vidrovača vrsta pokazuje tendeciju stvaranja nakupina, osobito u ulaznom dijelu na dubini od 2-3 m. Obzirom na okolišne uvjete koji vladaju u objektima potvrđeno je da se radi o ekstremno prilagodljivoj vrsti, koja može preživjeti i u uvjetima potpune tame s brzim promjenama saliniteta. Upravo zbog izoliranosti staništa špiljska fauna bogata je endemskim vrstama. I dok u Jami pod Orljakom nalazimo špiljsku vodenu faunu, Špilju u uvali Vidrovača naseljavaju eurivalentni morski bentoski organizmi među kojima je utvrđena i estuarijska vrsta mahovnjaka, Conopeum seurati. Jama pod Orljakom je primjer kako ni ovako izolirano područje nije pošteđeno od naseljavanja invazivnih organizama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb