Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 7740

Hrvatske narodne pjesme što se pjevaju u Istri i na Kvarnerskih otocih


Hrvatske narodne pjesme što se pjevaju u Istri i na Kvarnerskih otocih, Pazin: Istarsko književno društvo "Juraj Dobrila",, 1997 (monografija)


Naslov
Hrvatske narodne pjesme što se pjevaju u Istri i na Kvarnerskih otocih
(Croatian folk songs sung in Istria and on the Islands of Kvarner)

Urednik/ci
Perić-Polonijo, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, strucna

Izdavač
Istarsko književno društvo "Juraj Dobrila",

Grad
Pazin

Godina
1997

Stranica
546

ISBN
953-6262-14-2

Ključne riječi
usmene pjesme; Istra; Kvarnerski otoci
(oral poems; Istria; the Islands of Kvarner)

Sažetak
Godine 1880. izašla je u Trstu zbirka pod naslovom Hrvatske narodne pjesme što se pjevaju u Istri i na Kvarnerskih otocih. Pozivu uredništva Naše sloge na zapisivanje narodnih pjesama odazvao se velik broj kulturnih radnika u Istri i na Kvarnerskim otocima. Zbirka je osobito odigrala značajnu ulogu za afirmaciju hrvatskih nacionalnih i kulturnih pozicija na području zapadno od Učke. Danas svakako može se reći da građa sakupljena u toj zbirci ima osim kulturnopovijesne vrijednosti i izuzetnu estetsku, posebno usmenoknjiževnu vrijednost. Pjesme su u zbirci različitoga sadržaja, podijeljene u šest grupa: junačke, ženske, svatovske i napitnice, dječje, naricaljke, nabožne i razne kolede. Ukupno ih je 288. Pokazalo se da je zbirka, sve do danas, postala nezaobilazna u svakom bavljenju istarskim, kvarnerskim i šire, mediteranskim pjesničkim folklorom. Stoga se, stotinu i šesnaest godina nakon tršćanskoga izdanja, podastire ponovo zbirka na čitanje i proučavanje. Nastojalo se vjerno prenijeti prvo izdanje, samo je promijenjena numeracija jer će se tako olakšati snalaženje u knjizi. Upotpunjeno je ovo izdanje i dodatnim kazalima te prikazom Ivana Milcetića koji je bio objavljen u 'Vijencu' 1880. godine, u povodu prvoga izlaženja zbirke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01890103

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tatjana Perić-Polonijo (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Hrvatske narodne pjesme što se pjevaju u Istri i na Kvarnerskih otocih, Pazin: Istarsko književno društvo "Juraj Dobrila",, 1997 (monografija)
Perić-Polonijo, T. (ur.) (1997) Hrvatske narodne pjesme što se pjevaju u Istri i na Kvarnerskih otocih. Pazin, Istarsko književno društvo "Juraj Dobrila",.
@book{book, editor = {Peri\'{c}-Polonijo, T.}, collectioneditor = {Hek, Antun}, year = {1997}, pages = {546}, keywords = {oral poems, Istria, the Islands of Kvarner}, isbn = {953-6262-14-2}, title = {Croatian folk songs sung in Istria and on the Islands of Kvarner}, keyword = {oral poems, Istria, the Islands of Kvarner}, publisher = {Istarsko knji\v{z}evno dru\v{s}tvo "Juraj Dobrila",}, publisherplace = {Pazin} }