Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 773930

Nikčević, Sanja: Kazališna kritika ili neizbježni suputnik


Nikčević, Sanja: Kazališna kritika ili neizbježni suputnik, Zagreb-Osijek: Leykam International - Umjetnička akademija Osijek, 2012 (prirucnik)


Naslov
Nikčević, Sanja: Kazališna kritika ili neizbježni suputnik
(Tetare Criticism or An Unavoidable Companion)

Urednik/ci
Biskupović, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Leykam International - Umjetnička akademija Osijek

Grad
Zagreb-Osijek

Godina
2012

Stranica
315

ISBN
978-953-7534-78-3

Ključne riječi
Kazališna kritika ; Amerika vs Europa ; odnos s kontekstom ; definicija kazališne kritike
(Theatre Criticism ; America vs Europe ; Contextual Relationship ; Definition of the Thetare Criticism ;)

Sažetak
Nepostojanje jedne knjige o kazališnoj kritici ili prosuđivanje kazališne umjetnosti za medije je nepobitna činjenica. Kao i potreba za jednom takvom knjigom. Kazališna kritika kao profesija smjestila se negdje između novinarstva i teorije književnosti ili teatrologije, ali ne pripada do kraja ni jednoj ni drugoj. Upravo ta dihotomija, odnosno nalaženje prave mjere između teorije koja se nužno uključuje u sadržaj i forme koju određuje medij za koji se piše, osnovna je karakteristika kazališnog kritičara i (još jedna) razlika od teatrologa. Teatrolog jednostavno uranja u teorijski aspekt problema i što se forme tiče mora naučiti kako se piše znanstveni rad kao i svi drugi znanstvenici humanističkog područja. Kritičar mora savladati/shvatiti medijska pravila, formu i sadržaj kazališne kritike, njezine različite medijske inačice i ciljanu publiku, ali i osvijestiti vlastiti jedinstveni razlog, svrhu i cilj: osnovne zahtjeve profesije, utjecaj i značaj tog poziva ali i njegove dobre i loše strane. Knjiga donosi povijesni pregled tog zvanja, njegovo mjesto između novinarstva i teorije te usporedbu europske i američke kritike. Iz uvjerenja da je kazališni kritičar samosvojna i važna profesija knjiga uz teorijsku obradu svakog aspekta tog poziva daje i praktične primjere odnosno njihovu analizu. Knjiga je doprinos borbi za dignitet i profesije kritičara i kazališta kao predmeta o kojem kritičar prosuđuje, zorno pokazujući da je to samosvojna profesija koja ima svoja pravila, razlog i svrhu. Knjiga je namijenjena čitateljima koje zanima pisanje o kazalištu, budućim i sadašnjim kazališnim kritičarima i novinarima koji pišu ili žele pisati o kazalištu, a kako je autorica poznata po jasnom, zanimljivom i čitkom pismu, očito će biti zanimljiva i široj čitateljskoj publici koju zanima kazalište. Duhovite ilustracije koje knjigu prate o odnosu kazališta i kritike te kritičarskim problemima u tome će svakako pripomoći.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Umjetnička akademija, Osijek

Profili:

Avatar Url Alen Biskupović (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Nikčević, Sanja: Kazališna kritika ili neizbježni suputnik, Zagreb-Osijek: Leykam International - Umjetnička akademija Osijek, 2012 (prirucnik)
Biskupović, A. (ur.) (2012) Nikčević, Sanja: Kazališna kritika ili neizbježni suputnik. Zagreb-Osijek, Leykam International - Umjetnička akademija Osijek.
@book{book, editor = {Biskupovi\'{c}, A.}, collectioneditor = {Nik\v{c}evi\'{c}, Sanja}, year = {2012}, pages = {315}, keywords = {Theatre Criticism, America vs Europe, Contextual Relationship, Definition of the Thetare Criticism, }, isbn = {978-953-7534-78-3}, title = {Tetare Criticism or An Unavoidable Companion}, keyword = {Theatre Criticism, America vs Europe, Contextual Relationship, Definition of the Thetare Criticism, }, publisher = {Leykam International - Umjetni\v{c}ka akademija Osijek}, publisherplace = {Zagreb-Osijek} }