Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mirko Otočan: Povijest turizma i kulturne baštine Umaga - Uvodna riječ recenzentica (CROSBI ID 777162)

Druge vrste radova | ostalo

Krajnović, Aleksandra ; Gortan Carlin Ivana Paula Mirko Otočan: Povijest turizma i kulturne baštine Umaga - Uvodna riječ recenzentica // Nakladnik: Josip Turčinović d.o.o. Pazin, Sunakladnik: MATICA HRVATSKA, ogranak Buje. 2015.

Podaci o odgovornosti

Krajnović, Aleksandra ; Gortan Carlin Ivana Paula

hrvatski

Mirko Otočan: Povijest turizma i kulturne baštine Umaga - Uvodna riječ recenzentica

Mirko Otočan, kroničar novije umaške povijesti, u knjizi Povijest turizma i kulturne baštine Umaga iznosi činjenice i svoja sjećanja, opisujući fragmente iz povijesti, geografije, razvoja turizma, gospodarstva te kulturne baštine Umaga i okolice. Povijesni detalji o Umagu i okolici, posebice oni koji su povezani s razvojem turizma, zanimljivi novinski članci, fotodokumentacija, stare razglednice i arhivski službeni dokumenti, predstavljaju posebno bogatstvo knjige. Time ovaj rad poziva na dodatnu valorizaciju povijesnih činjenica i vrijednih povijesnih nalazišta, spomenika materijalne i nematerijalne baštine, i to ne samo u turizmu. Radi se o zanimljivim podatcima koji bi svakako trebali biti utkani u svaku priču i monografiju o Umagu i njegovoj okolici. Knjiga paralelno prati povijest razvoja općeg gospodarstva, turizma, kulturne djelatnosti, primjerice kratkim opisom Pučkog otvorneg učilišta "Ante Babić", uz stalno podsjećanje na povijest, zemljopisne podatke i kulturno-povijesnu materijalnu i nematerijalnu baštinu. Posebno su zanimljivi podaci o početcima gospodarstva ovog kraja, razdoblja nakon Drugog svjetskog rata. Djelo se može klasificirati kao kronika, memoari, stručna knjiga, monografija. Za znanstvenike, Otočan daje zanimljiv prilog teoretskim saznanjima, a za laike je zanimljiva posebnost. Povijesni izvori, kao što su imena progonjenih prije Drugog svjetskog rata, podsjećaju na važne trenutke i patnje ovoga kraja. Na takvim, kao i na mnogim drugim mjestima, autor prilaže notu iz osobnog života, što knjizi daje poseba i topao ljudski ton... Knjigom autor kao da poručuje: čuvajte svoju povijest i kulturu, upoznajete i shvatite prošla vremena jer postoji realna prijetnja da će globalizacija, nove vrijednosti i suvremena tehnologija "razvodniti" ono što znate o sebi i ono što jeste, što nosi za posljedicu gubljenje vlastitog identiteta kao značajnog dijela nas samih...(izvod iz recenzije prema izboru nakladnika, tiskan na vanjskoj zadnjoj korici knjige)

povijest turizma; kulturno-povijesna baština; grad Umag

Recenzija u cjelini objavljena je u uvodnom dijelu knjige (Uvodna riječ recenzentica), str. 5-7. Osim recenzije, recenzentice su i idejne kreatorice oblikovanja prednje vanjske korice knjige na kojoj se nalazi zanimljiv turistički prospekt, jedan od prvih na prostoru sjeverozapadne Istre (područje Bujštine, odnosno nekadašnje Općine Buje), koji uključuje danas značajne turističke destinacije: Umag, Novigrad, Savudriju i Buje, sa zanimljivom ilustracijom i dizajnom prospekta, karakterističnima za početke razvoja turizma, ne samo na ovim prostorima, već i na prostoru Hrvatske općenito.

engleski

Mirko Otočan: History of Tourism and Cultural Heritage of Umag - Reviewers Foreword

nije evidentirano

history of tourism; cultural heritage; the city of Umag

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Nakladnik: Josip Turčinović d.o.o. Pazin, Sunakladnik: MATICA HRVATSKA, ogranak Buje

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija