Utjecaj gnojidbenih tretmana na koncentracije minerala i organskih kiselina u vinu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) s različitih terroira (CROSBI ID 396990)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Palčić, Igor
Herak Ćustić, Mirjana
hrvatski
Utjecaj gnojidbenih tretmana na koncentracije minerala i organskih kiselina u vinu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) s različitih terroira
Vinova loza se stoljećima uzgaja na različitim tipovima tla te je neosporno da količina minerala koju usvoji, uz ostale okolišne čimbenike, utječe na kemijska i senzorna svojstva vina, te na njegovu nutritivnu vrijednost, a indirektno i na zdravlje ljudi. Navedeni čimbenici, zajedno sa sortom i podlogom vinove loze čine terroir – složeni ekosustav koji je u interakciji s vinarom. Unatoč poznatoj činjenici da se kvaliteta budućeg vina kreira već u vinogradu, malo je znanstvenih istraživanja u nama dostupnoj literaturi koja proučavaju utjecaj gnojidbe i tla kao ključne izvore minerala, kako s aspekta ishrane vinove loze, tako i s aspekta kvalitete vina i njegove nutritivne vrijednosti. Kvaliteta vina ogleda se u koncentraciji minerala i organskih kiselina u vinu, kao i svim ostalim parametrima kakvoće (alkoholu, ekstraktu bez šećera, ukupnim kiselinama, pH i pepelu), a u konačnici i u senzornoj ocjeni vina. Zbog svega navedenog, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj gnojidbenih tretmana na status minerala u listu i vinu, te koncentraciju organskih kiselina u vinu Malvazije istarske, kao i senzorno ocijeniti isto. Primijenjena su četiri gnojidbena tretmana (T1, T2, T3 i T4) na četiri terroira (Fiorini, Škrinjari, Žmergo i Škrline) Malvazije istarske na podlozi SO4 po modelu slučajnog bloknog rasporeda. Tretmani uključeni u dvogodišnje (2013. i 2014.) istraživanje bili su: T1 – tretman bez gnojidbe ; T2 – NPK 7-14-21 (500 kg/ha) ; T3 – NPK 7-14-21 (500 kg/ha) + Hascon M10 AD (300 g/100 L) + Oligogreen (100 g/100 L) + Drin (100 g/100 L) ; T4 – NPK 7-14-21 (500 kg/ha) + Greenplant (500 g/100 L). Rezultati pokazuju značajan utjecaj gnojidbenih tretmana na količine Ca, Fe i Zn u listu, a najveće su količine utvrđene pri gnojidbenim tretmanima T3 (Fe) i T4 (Ca i Zn). Također, uočen je trend porasta koncentracije svih istraživanih minerala u vinu, osim Cu, pri svim gnojidbenim tretmanima u odnosu na kontrolni tretman T1, što je značajno s aspekta nutritivne vrijednosti vina. Prateći utjecaj gnojidbenih tretmana na koncentracije organskih kiselina u vinu, utvrđeno je značajno povećanje samo koncentracije jantarne kiseline u vinu Malvazije istarske. Iako nije zabilježen značajan utjecaj gnojidbe na istraživani kemijski sastav vina, uočen je trend porasta količine pepela pri svim gnojidbenim tretmanima u odnosu na kontrolni tretman T1. Također je utvrđen i značajan utjecaj terroira na status svih istraživanih minerala u listu i vinu, koncentraciju limunske kiseline u vinu te sva istraživana kemijska svojstva vina Malvazije istarske, osim ekstrakta bez šećera. Interakcija gnojidbenih tretmana i terroira utjecala je na senzorna svojstva vina, a vina dobivena primjenom gnojidbenih tretmana T3 i T4 bolje su ocijenjena O.I.V. metodom 100 pozitivnih bodova u odnosu na vina dobivena primjenom ostalih gnojidbenih tretmana. U konačnici, gnojidbeni su tretmani na pojedinom terroiru različito utjecali na opisna svojstva vina, obogativši tako paletu okusa i mirisa Malvazije istarske, gdje je, uz ustaljene cvjetno-voćne arome, utvrđen širi spektar aroma, od biljnih nota i mirisa aromatičnog bilja, sve do ostalih mirisa poput maslaca i meda. Složenost usvajanja minerala od strane vinove loze, kao višegodišnje kulture, nameće potrebu istraživanja kroz duži niz godina. Tako bi se učinci gnojidbenih tretmana i translokacije pojedinog minerala iz rezervnih organa ka grožđu i u konačnici vinu, još bolje manifestirali.
Malvazija istarska; terroir; gnojidba; minerali; organske kiseline; senzorika; vino
nije evidentirano
engleski
Effect of fertilization treatments on the concentration of minerals and organic acids in cv. Istrian Malvasia (Vitis vinifera L.) wines from different terroirs
nije evidentirano
Istrian Malvasia; terroir; fertilization; minerals; organic acids; sensory evaluation; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
116
10.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb