Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Status Fe, Zn i Mn u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) s četiri lokacije sjeverozapadne Istre (CROSBI ID 220647)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Palčić, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Jeromel, Ana ; Karoglan, Marko ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan ; Šegon, Petar ; Pasković, Igor. Status Fe, Zn i Mn u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) s četiri lokacije sjeverozapadne Istre // Glasnik zaštite bilja, 4 (2015), 6-13

Podaci o odgovornosti

Palčić, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Jeromel, Ana ; Karoglan, Marko ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan ; Šegon, Petar ; Pasković, Igor.

hrvatski

Status Fe, Zn i Mn u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) s četiri lokacije sjeverozapadne Istre

Analiza biljnog materijala osnova je utvrđivanja statusa hraniva te planiranja kontrolirane ishrane vinove loze. Cilj ovog rada bio je utvrditi status Fe, Zn i Mn u listu cv.Malvazije istarske, kao izrazito značajnih mikroelemenata, kako za rast i razvoj same biljke, tako i za kvalitetu vina. Istraživanja su provedena u četiri vinograda podignuta na četiri tipa tla (terroira), podtipa vitisola: crvenici, smeđem tlu na laporu, te na dvije rendzine na laporu s različitom količinom CaO. Za utvrđivanje statusa Fe, Zn i Mn uzeti su cijeli listovi (peteljka+plojka) dvaput kroz vegetaciju, u fenofazi cvatnje i šare tijekom 2013. i 2014. godine. Vrijednosti Fe u listu u fenofazi cvatnje kretale su se od 70 do 89 mg kg-1, a u šari 71 – 101 mg kg-1. Status Zn kretao se u rasponu 20 – 33 mg kg-1 u cvatnji te 17 – 42 mg kg-1 u šari. Vrijednosti Mn u cvatnji iznosile su 56 – 349 mg kg-1, a u šari 88 - 565 mg kg-1. Međutim, usporedivši dobivene vrijednosti s referentnim, sve vrijednosti Fe i Zn bile su na donjoj granici optimalnog, dok je opskrba Mn bila dostatna. Dobivene različite vrijednosti na pojedinoj lokaciji upućuju na potrebu prilagodbe i dizajniranja gnojidbe za svaku lokaciju.

mikroelementi; vinova loza; gnojidba; terroir

nije evidentirano

engleski

Status of Fe, Zn and Mn in cv. Istrian Malvasia (Vitis vinifera L.) leaf from four locations in north-western Istria

nije evidentirano

microelements; grapevine; fertilization; terroir

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4

2015.

6-13

objavljeno

0350-9664

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)