Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 773500

Status Fe, Zn i Mn u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) s četiri lokacije sjeverozapadne Istre


Palčić, Igor; Herak Ćustić, Mirjana; Jeromel, Ana; Karoglan, Marko; Staver, Mario; Damijanić, Kristijan; Šegon, Petar; Pasković, Igor.
Status Fe, Zn i Mn u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) s četiri lokacije sjeverozapadne Istre // Glasnik zaštite bilja, 4 (2015), 6-13 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Status Fe, Zn i Mn u listu cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) s četiri lokacije sjeverozapadne Istre
(Status of Fe, Zn and Mn in cv. Istrian Malvasia (Vitis vinifera L.) leaf from four locations in north-western Istria)

Autori
Palčić, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Jeromel, Ana ; Karoglan, Marko ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan ; Šegon, Petar ; Pasković, Igor.

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 4 (2015); 6-13

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mikroelementi; vinova loza; gnojidba; terroir
(Microelements; grapevine; fertilization; terroir)

Sažetak
Analiza biljnog materijala osnova je utvrđivanja statusa hraniva te planiranja kontrolirane ishrane vinove loze. Cilj ovog rada bio je utvrditi status Fe, Zn i Mn u listu cv.Malvazije istarske, kao izrazito značajnih mikroelemenata, kako za rast i razvoj same biljke, tako i za kvalitetu vina. Istraživanja su provedena u četiri vinograda podignuta na četiri tipa tla (terroira), podtipa vitisola: crvenici, smeđem tlu na laporu, te na dvije rendzine na laporu s različitom količinom CaO. Za utvrđivanje statusa Fe, Zn i Mn uzeti su cijeli listovi (peteljka+plojka) dvaput kroz vegetaciju, u fenofazi cvatnje i šare tijekom 2013. i 2014. godine. Vrijednosti Fe u listu u fenofazi cvatnje kretale su se od 70 do 89 mg kg-1, a u šari 71 – 101 mg kg-1. Status Zn kretao se u rasponu 20 – 33 mg kg-1 u cvatnji te 17 – 42 mg kg-1 u šari. Vrijednosti Mn u cvatnji iznosile su 56 – 349 mg kg-1, a u šari 88 - 565 mg kg-1. Međutim, usporedivši dobivene vrijednosti s referentnim, sve vrijednosti Fe i Zn bile su na donjoj granici optimalnog, dok je opskrba Mn bila dostatna. Dobivene različite vrijednosti na pojedinoj lokaciji upućuju na potrebu prilagodbe i dizajniranja gnojidbe za svaku lokaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Mirjana Herak Ćustić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb