Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 7735

Tanahna galija : antologija usmene lirike iz Dalmacije


Tanahna galija : antologija usmene lirike iz Dalmacije, Split: Splitski književni krug. Pisci XVII. i XVIII. stoljeća ; knj. 12, 1996 (antologija)


Naslov
Tanahna galija : antologija usmene lirike iz Dalmacije
(Thin (delicate) galley : anthology of oral lyric of Dalmatia)

Urednik/ci
Perić-Polonijo, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, antologija, znanstvena

Izdavač
Splitski književni krug. Pisci XVII. i XVIII. stoljeća ; knj. 12

Grad
Split

Godina
1996

Stranica
474

ISBN
953-163-030-5

Ključne riječi
usmene pjesme; lirika; Dalmacija
(oral poems; lyric; Dalmatia)

Sažetak
Naslanjajući se na rad pjesnika i folklorista Olinka Delorka, autorica je u Tanahnoj galiji nastojala pokazati kako se usmenoj lirskoj poeziji na jugu Hrvatske ne može poreći autohtonost, ali, istovremeno valja u njoj prepoznati i zapadne pjesničke tradicije izražene u motivima, u oblikovanju i u općoj intonaciji. Dodiri i utjecaji tih tradicija s onima što su dolazile na jadransku obalu iz dinarskog kopnenog zaleđa stvorili su u Dalmaciji usmenu poeziju osebujne ljepote. Antologija sadrži uvodnu studiju, bilješke i rječnik. Građu čine mali oblici, lirske pjesme, kraće pripovjedne pjesme (kraće balade i romance) i bugarštice. Uvodna studija donosi dijakronijski pregled zapisivanja usmenih lirskih pjesama, od 15. stoljeća do danas, zatim podatke o kazivačima i istraživačima usmenoga lirskog pjesništva na tlu Dalmacije, u prošlosti i sadašnjosti (onoliko koliko se do tih podataka moglo doći). U uvodu je naglašena regionalna specifičnost usmenih pjesama iz Dalmacije, ali i povezanost s ostalim mediteranskim, hrvatskim, južnoslavenskim i europskim usmenim oblicima. Na kraju knjiga sadrži biljeske koje donose detaljne podatke o kazivaču, zapisivaču i objavljivanju pojedine pjesme (ako su te činjenice poznate) ; popis pjesama po rednom broju te širi popis publikacija i rukopisnih zbirki medju kojima su i one iz kojih su izabrani tekstovi pjesama. Tanahna galija antologijskim izborom svjedoči o pjesničkim, književnim aspektima usmene poezije iz Dalmacije, te o kreativnosti nekadašnjih i sadašnjih stvaratelja i prenositelja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01890103

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tatjana Perić-Polonijo (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Tanahna galija : antologija usmene lirike iz Dalmacije, Split: Splitski književni krug. Pisci XVII. i XVIII. stoljeća ; knj. 12, 1996 (antologija)
Perić-Polonijo, T. (ur.) (1996) Tanahna galija : antologija usmene lirike iz Dalmacije. Split, Splitski književni krug. Pisci XVII. i XVIII. stoljeća ; knj. 12.
@book{book, editor = {Peri\'{c}-Polonijo, T.}, collectioneditor = {Fiskovi\'{c}, Cvito}, year = {1996}, pages = {474}, keywords = {oral poems, lyric, Dalmatia}, isbn = {953-163-030-5}, title = {Thin (delicate) galley : anthology of oral lyric of Dalmatia}, keyword = {oral poems, lyric, Dalmatia}, publisher = {Splitski knji\v{z}evni krug. Pisci XVII. i XVIII. stolje\'{c}a ; knj. 12}, publisherplace = {Split} }