Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost! (CROSBI ID 626429)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Tudor Kalit, Milna Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost!. 2015

Podaci o odgovornosti

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost!

Hrvatska je značajna riznica autohtonih sireva čiji je nastanak vezan za prehrambene navike, potrošnju, običaje, klimu, reljef, kao i prenošenje znanja i iskustva o njihovoj proizvodnji među generacijama. Sir iz mišine je specifičan hrvatski autohtoni tvrdi ovčji sir koji se proizvodi u široj okolici Knina. Glavna proizvodna specifičnost ovog sira jest zrenje u janjećoj koži - lokalno nazivanoj mišina. Mišina se može opisati kao „vreća“ načinjena od kože cijelog janjeta. Na nutritivnu vrijednost i senzorske karakteristike sira najizravnije utječu biokemijski procesi koji se odvijaju tijekom zrenja - glikoliza, proteoliza i lipoliza. Sir iz mišine karakterizira specifično zrenje u anaerobnim uvjetima u janjećoj koži, pri čemu je vodeći proces lipoliza, što ga čini različitim od ostalih tvrdih ovčjih sireva. SMK su odgovorne za intenzivan i specifičan okus i aromu sira iz mišine, te su glavni nositelji bioaktivnog djelovanja mliječne masti.

sir iz mišine; autohtoni sir; zrenje; lipoliza; aroma

nije evidentirano

engleski

Cheese in a sack - the gold medal for originality!

nije evidentirano

cheese in a sack; traditional cheeses; ripening; lipolysis; arome

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2015.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Festival znanosti 2015

pozvano predavanje

20.04.2015-25.04.2015

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)