Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost! (CROSBI ID 626429)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Sir iz mišine – zlatna medalja za originalnost!
Hrvatska je značajna riznica autohtonih sireva čiji je nastanak vezan za prehrambene navike, potrošnju, običaje, klimu, reljef, kao i prenošenje znanja i iskustva o njihovoj proizvodnji među generacijama. Sir iz mišine je specifičan hrvatski autohtoni tvrdi ovčji sir koji se proizvodi u široj okolici Knina. Glavna proizvodna specifičnost ovog sira jest zrenje u janjećoj koži - lokalno nazivanoj mišina. Mišina se može opisati kao „vreća“ načinjena od kože cijelog janjeta. Na nutritivnu vrijednost i senzorske karakteristike sira najizravnije utječu biokemijski procesi koji se odvijaju tijekom zrenja - glikoliza, proteoliza i lipoliza. Sir iz mišine karakterizira specifično zrenje u anaerobnim uvjetima u janjećoj koži, pri čemu je vodeći proces lipoliza, što ga čini različitim od ostalih tvrdih ovčjih sireva. SMK su odgovorne za intenzivan i specifičan okus i aromu sira iz mišine, te su glavni nositelji bioaktivnog djelovanja mliječne masti.
sir iz mišine; autohtoni sir; zrenje; lipoliza; aroma
nije evidentirano
engleski
Cheese in a sack - the gold medal for originality!
nije evidentirano
cheese in a sack; traditional cheeses; ripening; lipolysis; arome
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2015.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Festival znanosti 2015
pozvano predavanje
20.04.2015-25.04.2015
Split, Hrvatska