Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 772814

Zaštita izvornosti sira


Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven; Havranek, Jasmina; Pecina, Marija
Zaštita izvornosti sira // Mljekararstvo, 56 (2006), 1; 35-44 (podatak o recenziji nije dostupan, autorski pregled, ostalo)


Naslov
Zaštita izvornosti sira
(Protected designation of cheese origin)

Autori
Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija

Izvornik
Mljekararstvo (0026-704X) 56 (2006), 1; 35-44

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, autorski pregled, ostalo

Ključne riječi
Nacionalni i EU propisi; zaštita sira; Paški sir
(National and EU Regulations; protection of cheese; the Pag cheese Literatura)

Sažetak
Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, (NN., 80/05.) i Pravilnikom o priznavanju posebnih svojstava hrane i dodjeli oznake tradicionalni ugled (NN., 127/05.), Hrvatska je u potpunosti uskladila nacionalne kriterije zaštite s kriterijima EU. Na temelju rezultata sustavnih četverogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i Paškog sira na otoku Pagu, prikazan je obvezan način opisa koji vrijedi za bilo koji autohtoni sir u svrhu njegove zaštite i kontrole. Neovisno o kriterijima za stjecanje prava zaštite, u radu su opisani i zakonski propisi kojima sirevi na tržištu moraju udovoljavati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178016
0178022
0178023

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts
  • Directory of Open Access Journal (DOAJ)
  • Chemical Abstract
  • Ebsco Publishing
  • EMBiology
  • Food Science and Tecnology Abstracts
  • Hrčak