Zaštita izvornosti sira (CROSBI ID 220551)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija
hrvatski
Zaštita izvornosti sira
Pravilnikom o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane, (NN., 80/05.) i Pravilnikom o priznavanju posebnih svojstava hrane i dodjeli oznake tradicionalni ugled (NN., 127/05.), Hrvatska je u potpunosti uskladila nacionalne kriterije zaštite s kriterijima EU. Na temelju rezultata sustavnih četverogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i Paškog sira na otoku Pagu, prikazan je obvezan način opisa koji vrijedi za bilo koji autohtoni sir u svrhu njegove zaštite i kontrole. Neovisno o kriterijima za stjecanje prava zaštite, u radu su opisani i zakonski propisi kojima sirevi na tržištu moraju udovoljavati.
nacionalni i EU propisi ; zaštita sira ; paški sir
nije evidentirano
engleski
Protected designation of cheese origin
nije evidentirano
National and EU Regulations ; protection of cheese ; the Pag cheese Literatura
nije evidentirano