Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ultrazvučno istraživanje utjecaja vokala na konsonante /s/ i /š/ u hrvatskome (CROSBI ID 626355)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Horga, Damir ; Carović, Ines ; Liker, Marko Ultrazvučno istraživanje utjecaja vokala na konsonante /s/ i /š/ u hrvatskome // Međunarodna konferencija Međunarodne komisije za fonetiku fonologiju slavenskih jezika "Z fonetického a fonologického výskumu slovanských jazykov". Košice: Međunarodna komisija za fonetiku fonologiju slavenskih jezika, 2014

Podaci o odgovornosti

Horga, Damir ; Carović, Ines ; Liker, Marko

hrvatski

Ultrazvučno istraživanje utjecaja vokala na konsonante /s/ i /š/ u hrvatskome

U radu će se istražiti koartikulacijski utjecaj vokala na frikative /s/ i /š/ . Pretpostavlja se da će se utjecaj razlikovati obzirom na angažiranost leđa jezika u izgovoru konsonanata (Recasens i sur., 1997) i obzirom na smjer koartikulacijskoga djelovanja tako da će /š/ pokazati veći koartikulacijski otpor nego /s/ te da će anticipacijski koartikulacijski utjecaj biti veći od prijenosnoga. Istraživanje je provedeno na frikativima /s/ i /š/ u inicijalnom i finalnom položaju izgovrenim u riječima/pseudoriječima KVK. U istraživanju je sudjelovalo šestero govornika (tri muška i tri ženska) hrvatskoga jezika zdravoga govornog i slušnog statusa. Podaci su prikupljeni i analiza je provedena ultrazvukom .Veličina koartikulacijskog utjecaja procijenjena je pomoću koeficijenta varijabilnnosti, koeficijenta pomaka težišta jezika i varijabilnosti visine najviše točke jezika u izgovoru konsonanata.

ultrazvuk; koartikulacija; frikativi

nije evidentirano

engleski

Ultrasound research of coarticulation influence on fricatives /s/ and /sh/ in Croatian

nije evidentirano

ultrasound; coarticulation; fricatives

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Međunarodna konferencija Međunarodne komisije za fonetiku fonologiju slavenskih jezika "Z fonetického a fonologického výskumu slovanských jazykov"

Košice: Međunarodna komisija za fonetiku fonologiju slavenskih jezika

Podaci o skupu

Međunarodna konferencija Međunarodne komisije za fonetiku fonologiju slavenskih jezika "Z fonetického a fonologického výskumu slovanských jazykov"

predavanje

23.10.2014-24.10.2014

Košice, Slovačka

Povezanost rada

Filologija