Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 772221

Kartografija u službi vizualne grafičke komunikacije u upravljanju krizom


Kuveždić Divjak, Ana; Lapaine, Miljenko
Kartografija u službi vizualne grafičke komunikacije u upravljanju krizom // Zbornik radova, Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa / Perinić, Jadran (ur.).
Zagreb: Državna uprava za zaštitu i spašavanje, 2013. str. 57-66 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kartografija u službi vizualne grafičke komunikacije u upravljanju krizom
(Cartography in the service of visual graphic communication in crisis management)

Autori
Kuveždić Divjak, Ana ; Lapaine, Miljenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova, Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa / Perinić, Jadran - Zagreb : Državna uprava za zaštitu i spašavanje, 2013, 57-66

Skup
5. konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Mjesto i datum
Valbandon, Hrvatska, 17-18.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
: kartografija; kartografska komunikacija; geovizualizacija; krizno upravljanje
(Cartography; crisis management; cartographic communication; geovisualization)

Sažetak
Uzrečica „jedna slika vrijedi više od tisuću riječi“ u kartografiji se odnosi na koncept u kojem se želi složene informacije učinkovito prikazati i komunicirati u samo jednoj slici, tj. na karti. Međutim, sve više raste spoznaja da je ta uzrečica preopćenita kad je u pitanju vizualna grafička komunikacija, odnosno kad postoji potreba da se složene prostorne informacije objasne brzo i jasno – kao što je to slučaj na kartama za krizno upravljanje. U radu se ukazuje na činjenicu da postoje poteškoće u izradi i upotrebi karata s kojima se susreće krizna zajednica – pogotovo iz perspektive kartografa. Bilo da se radi o tradicionalnim kartama na papiru ili digitalnim, interaktivnim kartografskim prikazima, u mnogim slučajevima podbacila je uloga karte u komunikaciji prostornih informacija. Stoga se najprije daje teorijska osnova modela kartografske komunikacije, kako bi se prepoznale vrijednosti i ograničenja takvog modela u kriznom upravljanju. Zatim se, kroz definicije kartografske komunikacije i geovizualizacije, naglašavaju razlike u načelima oblikovanja onih karata čija je primarna uloga olakšati prijenos znanja (krizna komunikacija), za razliku od karata čija je primarna uloga pomoći korisnicima u njihovom vizualnom procesu mišljenja (vizualizacija).

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA