Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 77197

Matične knjige (krštenih, vjenčanih i umrlih) kao izvor za demografsku i obiteljsku povijest župa Konjevrate i Mirlović Zagora od 17.-19. st.


Ladić, Zoran
Matične knjige (krštenih, vjenčanih i umrlih) kao izvor za demografsku i obiteljsku povijest župa Konjevrate i Mirlović Zagora od 17.-19. st. // Konjevrate i Mirlović Zagora - Župe Šibenske biskupije / Gulin, Ante (ur.).
Zagreb: HAZU - Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti, 2005. str. 411-436 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Matične knjige (krštenih, vjenčanih i umrlih) kao izvor za demografsku i obiteljsku povijest župa Konjevrate i Mirlović Zagora od 17.-19. st.
(Parish Records (of Baptisms, Weddings, and the Dead) as a Source for Demographic and Family History of the Parishes of Konjevrate and Milrović Zagora from the seventeenth till the nineteenth century)

Autori
Ladić, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Konjevrate i Mirlović Zagora - Župe Šibenske biskupije / Gulin, Ante - Zagreb : HAZU - Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti, 2005, 411-436

Skup
Sela šibenskog zaleđa župa Konjevrate i Mirlović Zagora u prošlosti

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 14-16.11.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Demografija; matične knjige
(Demography; parish records)

Sažetak
Na temelju analize matičnih knjiga rođenih župa Mirlović Zagora i Konjevrate iz druge polovine 18. i sredine 19. stoljeća autor analizira neke aspekte demografske i obiteljske povijesti tih dviju župa u šibenskom zaleđu. Koristeći se metodom kvantitativne analize podataka, autor se posebno osvrće na problematiku godišnje i mjesečne distribucije rođene djece, mortalitet, pitanje izvanbračne djece, blizanaca te učestalost imena koja su davana djeci. Svaki od razmatranih problema autor nastoji staviti u širi povijesni kontekst usporednom analizom s drugim hrvatskim selima i gradovima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0101100

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Zoran Ladić, (168284)