Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene navike dijabetičara (CROSBI ID 626245)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Martinis, Irena ; Lasić, Mirna ; Oreč, Irena ; Tolić, Mandica-Tamara, Matić, Tomas ; Rahelić, Dario Prehrambene navike dijabetičara // Knjiga sažetaka 76. dani dijabetologa. 2015. str. 43-43

Podaci o odgovornosti

Martinis, Irena ; Lasić, Mirna ; Oreč, Irena ; Tolić, Mandica-Tamara, Matić, Tomas ; Rahelić, Dario

hrvatski

Prehrambene navike dijabetičara

Tjelesna aktivnost i loše prehrambene navike poznati su faktori rizika za nastajanje šećerne bolesti tipa 2 te doprinose lošijoj regulaciji već nastale šećerne bolesti. Ispitivane su prehrambene navike oboljelih od šećerne bolesti u dnevnoj bolnici Zavoda za endokrinologiju i bolesti metabolizma KB Dubrava, njihovo znanje o dijabetičkoj prehrani te zadovoljstvo ponudom 3 različita menija dijabetičke dijete. Ispitivanje je provedeno tijekom 14 mjeseci na uzorku od 117 bolesnika (57 žena i 60 muškaraca) prosječne starosti od 58, 4 godine i prosječnom ITM 31, 2 kg/m2. Prehrambene navike bolesnika određene su pomoću podataka prikupljenih metodom intervjua o učestalosti konzumacije pojedinih namirnica tijekom godine dana dok je procjena znanja o dijabetičkoj prehrani provedena je putem upitnika koji se bazirao na poznavanjima ADA dijete i tablica 6 skupina namirnica i njihovih zamjena.Zabrinjavajući je podatak da je 56% bolesnika učestalo konzumiralo slastice, lisnata tijesta, slatka peciva i slične proizvode. 40 % ispitanika konzumira zaslađene voćne sokove, bezalkoholna gazirana pića 37 % dok 27 % ispitanika konzumira voćne sirupe. Ribu konzumira 1 tjedno 51, 6 % ispitanika, dok svega 16, 2 % konzumira ribu 2 puta tjedno. Mlijeko i mliječni proizvodi konzumiraju se kao jedno ili više serviranja dnevno u 78, 6 % ispitanika. Voće i povrće se konzumira kao 1 ili 2 serviranja dnevno u 50 % ispitanika. Upitnik znanja o dijabetičkoj dijeti, koji se bazirao na osnovama ADA dijete, uspješno je riješilo 90 % dijabetičara. Svi ispitanici su bili zadovoljni mogućnošću odabira 3 različita menija dijabetičke prehrane u dnevnoj bolnici.Usprkos lošijim prehrambenim navikama ispitanici su nakon provedene edukacije pokazali odlično znanje o dijebetičkoj prehrani. Budući da se ispitanicima svidjeli ponuđeni jelovnici, lošije prehrambene navike rezultat su kulturološke, tradicijske i socijalno ekonomske uvjetovanosti prehrane u kontinentalnoj Hrvatskoj. Edukacija ima važnu ulogu u promjeni prehrambenih navika oboljelih.

prehrambene navike ; šećerna bolest ; edukacija

nije evidentirano

engleski

Dietary habits in people with diabetes mellitus

nije evidentirano

dietary habits ; diabetes mellitus ; education

nije evidentirano

Podaci o prilogu

43-43.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka 76. dani dijabetologa

Podaci o skupu

76. dani dijabetologa Hrvatske

poster

07.05.2015-10.05.2015

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano