Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 77154

Utjecaj ohratoksina A na aktivnost alkalne fosfataze, sorbitol dehidrogenaze i glutamat dehidrogenaze u krvnoj plazmi pilića


Liker, Branko; Rupić, Vlatko; Bogdanić, Čedo; Balzer, Ivan; Mužic, S; Herceg, M
Utjecaj ohratoksina A na aktivnost alkalne fosfataze, sorbitol dehidrogenaze i glutamat dehidrogenaze u krvnoj plazmi pilića // Veterinarski arhiv, 48 (1978), 1; 23-32 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj ohratoksina A na aktivnost alkalne fosfataze, sorbitol dehidrogenaze i glutamat dehidrogenaze u krvnoj plazmi pilića
(Influence of ochratoxin A on the activity of alkaline phosphatase, sorbitol dehydrogenase and glutamate dehydrogenase in chick blood plasma)

Autori
Liker, Branko ; Rupić, Vlatko ; Bogdanić, Čedo ; Balzer, Ivan ; Mužic, S ; Herceg, M

Izvornik
Veterinarski arhiv (0372-5480) 48 (1978), 1; 23-32

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Alkalna fosfataza; sorbitol dehidrogenaza; glutamat dehidrogenaza; ohratoksin A
(Alkaline phosphatase; sorbitol dehydrogenase; glutamate dehydrogenase; ochratoxin A;)

Sažetak
Tri skupine brojlerskih pilića hranjeno je bez (A)i sa 0,5 ppm ohratoksina A (B) i 5,0 ppm ohratoksina A (C) kroz period od 56 dana. U tri navrata tijekom pokusa uzimana je krv za analizu pokusnim pilićima i to 15., 28. i 56. dana pokusa. Aktivnost alkalne fosfataze u pilića starih 15 dana bila je 3320 u grupi A, 4160 u grupi B i 5497 U/l u grupi C. Nakon 28. dana ta se aktivnost ponešto smanjila: 1707 u grupi A, 2157 u grupi B i 2229 U/l u grupi C. Nakon 56. dana ta je aktivnost pala u grupi A na 891, u grupi B na 1079, dok je u grupi C porasla na 4177 U/1. Aktivnost glutamat dehidrogenaze i sorbitol dehidrogenaze je bila najveća u pilića iz kontrolne grupe i kretala se od 7,06 do 1,2 U/l u pilića starih dva tjedna do 1,67 i 2,66 U/l u pilića starih dva mjeseca. Ovi rezultati upućuju da hranjenje pilića hranom kontaminiranom ohratoksinom A povećava, proporcionalno koncentraciji ohratoksina, akativnost alkalne fosfataze u krvnoj plazmi pilića, što znači da mikotoksini djeluju na permeabilnost stanične membrane u kojoj se sintetiziraju enzimi. Međutim, nije primjećeno povećanje aktivnosti glutamat dehidrogenaze i sorbitol dehidrogenaze, što sugerira da utjecaj ohratoksina A nije izazvao signifikantne strukturalne promjene u stanicama. Umjesto toga, aktivnost ovih enzima je smanjena u odnosu na kontrolnu grupu, što bi trebalo govoriti o inhibitornom efektu ohratoksina A na ove enzimske sisteme.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI