Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 771418

Specifičnosti organiziranja i menadžmenta aviokompanije


Tatalović, Mirko; Bajić Jasmin; Kučko, Krešimir
Specifičnosti organiziranja i menadžmenta aviokompanije // Zbornik radova s IV Međunarodnog simpozija „NOVI HORIZONTI 2013 SAOBRAĆAJA I KOMUNIKACIJA“ Doboj, 22. i 23. 11. 2013. godine / Gojković, Perica ; Ðuričić, Ratko ; Subotić, Marko (ur.).
Doboj: Saobraćajni fakultet Doboj, 2013. str. 341-346 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Specifičnosti organiziranja i menadžmenta aviokompanije
(Airline Organizing and Management Specific Features)

Autori
Tatalović, Mirko ; Bajić Jasmin ; Kučko, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova s IV Međunarodnog simpozija „NOVI HORIZONTI 2013 SAOBRAĆAJA I KOMUNIKACIJA“ Doboj, 22. i 23. 11. 2013. godine / Gojković, Perica ; Ðuričić, Ratko ; Subotić, Marko - Doboj : Saobraćajni fakultet Doboj, 2013, 341-346

ISBN
978-99955-36-45-9

Skup
IV Međunarodnog simpozija „NOVI HORIZONTI 2013 SAOBRAĆAJA I KOMUNIKACIJA“

Mjesto i datum
Doboj, 22-23. 11. 2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Aviokompanija; organiziranje; menadžment; konkurencija; smanjenje troškova; restrukturiranje
(Airline; Organizing; Management; Competition; Cost-cutting; Restructuring)

Sažetak
Poslovno okruženje u kojem djeluju aviokompanije je vrlo konkurentno i dinamično u stalnoj utakmici za unapređenjem tehnoloških, operativnih i ekonomskih faktora preživljavanja, što povećava složenost upravljačkih procesa. Optimalno pozicioniranje aviokompanije određeno je kvalitetnim odabirom odgovarajućeg modela poslovanja na tržištu. Uspješna poslovna strategija i kreiranje strateških mapa uvažavaju specifičnosti organiziranja i menadžmenta aviokompanije. Aktualne trendove organiziranja aviokompanija obilježavaju aktivnosti smanjenja troškova i restrukturiranje. Postoje različiti tipovi organizacijskih struktura aviokompanija koji bitno ovise o veličini aviokompanije, te uzimaju u obzir velik broj različitih radnih mjesta i potrebnih vještina. Djelotvorno rukovođenje svodi se na sintagmu „trenutka istine“ koja je osmišljena i provedena upravo na primjeru aviokompanije. Presudna je organizacijska klima koja oslobađa znanje, vještine i motivaciju zaposlenih. Primjena domino koncepta upravljanja, kao i upravljanja sukobima i jazom odgovornosti podrazumijeva optimizaciju organizacijske kulture. To je ujedno efikasan odgovor na izazove sindikalnih aktivnosti, te specifične i sve češće pojave realnih sukoba u aviokompanijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transport

Napomena
Prezentacija, međunarodna recenzija, objavljeni rad, znanstveniPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet prometnih znanosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mirko Tatalović, (151606)