Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tovna i klaonička obilježja pilića iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja (CROSBI ID 396535)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Kalić, Goran Tovna i klaonička obilježja pilića iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja / Senčić, Đuro (mentor); Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Kalić, Goran

Senčić, Đuro

hrvatski

Tovna i klaonička obilježja pilića iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja

Cilj istraživanja bio je utvrditi tovna i klaonička obilježja pilića autohtone pasmine kokoši hrvatica iz konvencionalnog i ekološkog sustava držanja. Pilići su tovljeni 95 dana. Prvih 21 dan tova držani su u peradnjaku, u istim uvjetima, a potom su razdvojeni. Pilići iz ekološkog sustava držani su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02.). Nakon klanja i hlađenja trupova tijekom 24 sata na +4°C, obrađeni pileći trupovi su disecirani na osnovne dijelove. Kvaliteta mesa određena je na prsnom mišićju, pH mesa utvrđena je uz pomoć pH-metra Mettler Toledo, sposobnost vezanja vode i konzistencija prema metodi Grau i Hamm (1952.), a parametri boje mesa (L*, a* i b* vrijednosti) uz pomoć chromometra Minolta CR-410. Sadržaj vode određen je sušenjem uzorka mesa na 105°C do konstantne mase, sadržaj sirovih proteina uz pomoć Kjeldahl metode, a sadržaj masti uz pimoć Soxhlet metode. Pepeo je određen izgaranjem organske tvari na 550°C do konstantne mase, a sadržaj pepela je prikazan kao postotni ostatak mase uzorka. Statistička obrada rezultata bila je analizom varijance uz pomoć statističkom programa Stat. Soft. Inc. Statistica (2008.). Na temelju istraživanja tovnih i klaoničkih obilježja pilića autohtone pasmine hrvatica iz konvencionalnog i ekološkog tova, tijekom 95 dana, može se zaključiti sljedeće: - pilići iz ekološkoga tova rasli su sporije i postigli su vrlo značajno (p<0, 01) manju tjelesnu masu (754 g) u odnosu na piliće iz konvencionalnog tova (878 g), - pilići iz ekološkoga tova u odnosu na one iz konvencionalnoga tova trošili su više hrane za kg prirasta (5, 40 kg : 4, 63 kg), - pilići iz ekološkoga tova imali su vrlo značajno (p<0, 01) manju masu klaonički obrađenoga i ohlađenog trupa u odnosu na piliće iz konvencionalnoga tova (523, 00 g : 593, 00 g), - relativni udjel osnovnih dijelova u trupu pilića (konformacija) nije se značajno razlikovala (P>0, 05) između konvencionalne i ekološke skupine pilića, iako su pilići iz ekološkog tova imali nešto veći relativni udjel prsa u trupu, - pilići iz konvencionalne skupine imali su nešto veći apsolutni i relativni udjel kože u batkovima, nadbatcima i prsima, kao i veći relativni udio kože nadbataka i prsa u masi trupa, - pileće meso iz ekološkoga tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga tova, imalo je značajno (p<0, 05) bolju sposobnost vezanja vode (4, 34 cm2 : 5, 18 cm2), vrlo značajno (p<0, 01) manju L* vrijednost za boju (62, 08 : 64, 00), vrlo značajno (p<0, 01) veće vrijednosti a* i b* ( 11, 96 : 9, 18 i 19, 71 : 16, 99) i vrlo značajno (p<0, 01) bolju konzistenciju (2, 23 cm2 : 2, 49 cm2), dok u pogledu pH1 vrijednosti (6, 44 : 6, 26) i pH2 vrijednosti (5, 75 : 5, 74) nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između analiziranih skupina. - pileće meso iz ekološkoga tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga tova, imalo je vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj sir. bjelančevina (24, 31 % : 23, 34 %) te vrlo značajno manji sadržaj vode (73, 75 % : 74, 06 %), sir. masti (0, 78 % : 1, 4 %) i pepela (1, 6 % : 1, 19 %).

Pilići ; ekološki sustav ; konvencionalni sustav ; tovna obilježja ; klaonička obilježja

nije evidentirano

engleski

Fattening and slaughtering traits of chickens from conventional and organic breeding

nije evidentirano

Chickens ; organic system ; conventional system ; fattening traits ; slaughtering traits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

12.03.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)