Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj folijarne gnojidbe dušikom na udio pojedinih dušičnih spojeva u moštu i vinu sorte Graševina (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 396531)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Janjanin, Danijela Utjecaj folijarne gnojidbe dušikom na udio pojedinih dušičnih spojeva u moštu i vinu sorte Graševina (Vitis vinifera L.) / Karoglan, Marko; Herak Ćustić, Mirjana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Janjanin, Danijela

Karoglan, Marko; Herak Ćustić, Mirjana

hrvatski

Utjecaj folijarne gnojidbe dušikom na udio pojedinih dušičnih spojeva u moštu i vinu sorte Graševina (Vitis vinifera L.)

Dušični spojevi neophodni su u alkoholnoj fermentaciji mošta kao hrana kvascima, a tijek fermentacije također ovisi i o obliku dušičnih spojeva koje kvasci asimiliraju. Uobičajene potrebe vinove loze za dušikom namiruju se redovnom gnojidbom u tlo. Ipak, time se ne osigurava uvijek dostatan udio asimilacijskog dušika u moštu. Daljnje dodavanje dušika u tlo može rezultirati prekomjernim vegetativnim rastom te postoji opasnost od negativnog utjecaja na okoliš zbog ispiranja dušika u podzemne vode. Dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je da folijarna aplikacija dušika pozitivno utječe na udio dušičnih spojeva u moštu, no pritom se kao gnojivo najčešće koristila urea. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj folijarne aplikacije različitih oblika dušika na udio dušika u listu vinove loze (Vitis vinifera L.) te na udio pojedinih dušičnih spojeva u moštu i vinu, u odnosu na kontrolne tretmane. Istraživanje je provedeno na sorti Graševina te je uključivalo pet tretmana: kontrola bez gnojidbe (K), NPK (250 kg/ha NPK 7-20-30 aplikacijom u tlo tijekom zime), DR (NPK tretman+0, 25 %-tni Drin folijarno), UR (NPK tretman+1 %-tna urea folijarno) i AN (NPK tretman+0, 25 %-tni amonij nitrat folijarno). Folijarna aplikacija ponovljena je u četiri fenofaze: mladica s osam odvojenih listova, pred cvatnju, bobica veličine graška te nakon berbe. Prije svakog tretiranja prikupljeni su uzorci lišća u kojima se određivao udio ukupnog dušika. U moštu nakon berbe i tijekom fermentacije te u vinu određen je udio slobodnog amino dušika (FAN) i amonij iona (NH4+) kao i ukupni asimilacijski dušik (YAN). Folijarna gnojidba dušikom povećala je udio dušika u listu u drugoj godini istraživanja. Udio pojedinih dušičnih spojeva u moštu i vinu te ukupni asimilacijski dušik nisu bili pod utjecajem gnojidbenih tretmana te se tijek alkoholne fermentacije nije poboljšao. Najbolji učinak pri folijarnoj aplikaciji pokazuje urea, što može poslužiti kao smjernica za daljnja istraživanja u kojima bi se eventualnim pomicanjem termina folijarne aplikacije uree bliže šari mogao očekivati povećanje udjela pojedinih dušičnih spojeva u moštu i vinu.

dušični spojevi; dušik; folijarna gnojidba; mošt; vinova loza

nije evidentirano

engleski

Effect of foliar nitrogen fertilization on some nitrogen compounds in grape juice and wine of cv. Graševina (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

grape juice; grapevine; foliar fertilization; nitrogen; nitrogen compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

87

19.06.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)