Ekološki pristup dezinsekciji u tipičnom prehrambeno industrijskom pogonu (CROSBI ID 396307)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Efendić, Nada
Racz, Aleksandar
hrvatski
Ekološki pristup dezinsekciji u tipičnom prehrambeno industrijskom pogonu
Ugradnjom spoznaja o potrebi prosudbe veličine-gustine populacija Blattella germanica ukazati na ključnu i nezamjenjljivu potrebu procjene populacijske gustine te stvarne rasprostranjenosti u nekom prostoru, kao bitnog elementa za procjenu mjesta i trenutka početka, odnosno procjene uspješnosti svih dezinsekcijskih postupaka. Temeljem prosudbe o stanju veličine infestacijske populacije prikazati dobijene rezultate redukcije primjenom spektra različitih pesticida (iz grupe organofosforni, piretroida i karbamata), u realnosti mogućeg raspoloživog vremena insekticidne izloženosti u tipičnom prehrambeno industrijskom pogonu. Ukazati na problem ograničene ekspozicije dijela insekticidnog rastvora u ovom tipu pogona, koja sukladno utrošku ne postiže očekivani rezidualni učinak, a neposredno, zbog obveza uklanjanja zagađuje okoliš. Konačno suprostavljajući klasičnoj dezinsekciji nove sofisticirane ekološki prihvatljive tvorbe-neonikotinoide, prikazati rezultate nikotinoidne dezinsekcije u prehrambeno industrijskom pogonu(u svim ekološkim nišama) uz redukciju Blattella germanica na najnižu i najdulju razinu, bez opterećenja okoliša otpadnim tvarima.
Dezinsekcija; Prehrambena industrija
nije evidentirano
engleski
Ecological approach to disinfection in a typical food industry plant
nije evidentirano
Pest control; Food industry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
05.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zdravstveno veleučilište
Zagreb