Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane (CROSBI ID 396301)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ostrman, Gordana
Racz, Aleksandar
hrvatski
Mikrobiološka čistoća objekta i mikrobiološka ispravnost gotovih jela u restoranu studentske prehrane
U radu su prikazani rezultati mikrobiološke pretrage uzoraka gotovih jela i rezultati mikrobiološke čistoće objekta temeljeni na uzorcima koji su uzeti u restoranu studentske prehrane tijekom 2008. godine. Na mikrobiološku pretragu uzeto je 22 uzorka gotovih jela iz dnevne ponude. Pretraženi uzorci gotovih jela pripremljeni u restoranu za prehranu studenata zadovoljavali su odredbe Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94) i Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 20/01, NN 40/01, NN 125/03, NN 32/04). Za mikrobiološku ocjenu objekta uzeto je četri puta po 20 uzoraka briseva odnosno ukupno 80 briseva. Mikrobiološka ocjena objekta je dobra u sva četiri tromjesečja u smislu odredbi Pravilnika o normativima mikrobiološke čistoće i metode njenog određivanja (NN 46/94). Rezultati 10 pretraženih uzoraka briseva uzetih sa ruku djelatnika u posrednom (5 briseva) i neposrednom dodiru sa hranom (5 briseva) su dobre mikrobiološke čistoće prema odredbama Pravilnika o normativima mikrobiološke čistoće i metodama njenog određivanja (NN 46/94). Od ukupno uzetih 80 briseva uzetih sa radnih površina, pribora, opreme, uređaja i ruku djelatnika, 6 briseva ne zadovoljavaju normative mikrobiološke čistoće zbog povećanog broja kolonija bakterija. Enterobacteriaceae i Streptokok grupe D nisu izolirani niti u jednom pretraženom uzorku. Dobri rezultati mikrobiološke ispravnosti jela i dobra mikrobiološka čistoća objekta u restoranu za studentsku prehranu ukazuju da zaposleno osoblje u velikoj mjeri poštuje načela dobre higijenske prakse, dobre proizvođačke prakse, SOP-a, SSOP-a i načela Haccp sustava.
Mikrobiološka pretraga;
nije evidentirano
engleski
The microbiological cleanliness of the object and microbiological safety of ready-made meals in the student dining restaurant
nije evidentirano
Microbiological analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
05.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zdravstveno veleučilište
Zagreb