Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 770256

Intimne veze u kontekstu: odnos vanjskog stresa, samo-efikasnosti u intimnom odnosa i zadovoljstva vezom


Bahun, Ivana; Huić, Aleksandra
Intimne veze u kontekstu: odnos vanjskog stresa, samo-efikasnosti u intimnom odnosa i zadovoljstva vezom // 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.).
Zagreb: Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Zagreb, 2015. str. 107-107 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Intimne veze u kontekstu: odnos vanjskog stresa, samo-efikasnosti u intimnom odnosa i zadovoljstva vezom
(Intimate relationships in context: the relationship between external stress, self-efficacy in intimate relationship and relationship satisfaction)

Autori
Bahun, Ivana ; Huić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
22. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka - Zagreb : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Zagreb, 2015, 107-107

Skup
22. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16. - 18. 04. 2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Intimni odnosi; vanjski stres; kontekst; samo-efikasnost; zadovoljstvo
(Intimate relationships; external stress; context; self-efficacy; satisfaction)

Sažetak
Dosadašnja istraživanja pokazala su da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa negativno povezan s procjenama različitih ishoda intimne veze, kao što je zadovoljstvo vezom. Ovaj fenomen, poznat pod nazivom prelijevanje stresa (engl. stress spillover), potvrđen je u velikom broju istraživanja, no točni mehanizmi putem kojih se njegov utjecaj ostvaruje nisu u potpunosti razjašnjeni. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos između vanjskog stresa, percepcije samo-efikasnosti u intimnom odnosu i zadovoljstva vezom. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 390 osoba u dobi između 18 i 35 godina, koje su u vezi duljoj od šest mjeseci, a ne žive s partnerom. Opsežnim upitnikom ispitan su: stres doživljen izvan intimnog odnosa, percepcija doživljenih stresnih simptoma, osjećaj samo-efikasnosti u intimnoj vezi, zadovoljstvo vezom, te su prikupljeni opći podaci o sudionicima i njihovoj intimnoj vezi. Rezultati su pokazali da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa negativno povezan sa zadovoljstvom vezom. Sudionici koji doživljavaju više stresa izvještavaju o manjem zadovoljstvu vezom. I izraženost izvora vanjskog stresa i percipirani stres značajno pridonose objašnjavanju zadovoljstva vezom. Rezultati upućuju na posredujući učinak osjećaja samo-efikasnosti u intimnom odnosu na povezanost između izvora vanjskog stresa i percipiranog stresa te zadovoljstva vezom. Što je više izvora vanjskog stresa i percipiranog stresa, to je procjena samo-efikasnosti u intimnom odnosu manja, a manja samo-efikasnost povezana je s manjim zadovoljstvom vezom. Nalazi upućuju da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa povezan s procesima unutar odnosa, te da niža samoefikasnost u intimnom odnosu može objasniti učinke prelijevanja vanjskog stresa u partnerski odnos.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Aleksandra Huić, (309191)