Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zrakoplovni instrumenti i prikaznici (CROSBI ID 741536)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Bucak, Tino ; Zorić, Igor Zrakoplovni instrumenti i prikaznici / Adrijana Orlić-Babić, grafički urednik (ur.). Zagreb: Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, 2002. 325..

Podaci o odgovornosti

Bucak, Tino ; Zorić, Igor

Adrijana Orlić-Babić, grafički urednik

hrvatski

Zrakoplovni instrumenti i prikaznici

Udžbenik sustavno raščlanjuje i opisuje klasične i suvremene sastavnice zrakoplovne instrumentacije. U uvodnome dijelu obrađuje se opća problematika zrakoplovne instrumentacije. Definiran je pojam zrakoplovnoga instrumenta, sistematizirane su pojedine funkcionalne grupacije i načini prikazivanja podataka, te načini mjerenja. Podrobnije su opisani sustavi daljinskoga mjerenja i prijenosa mjernih podataka, postupci digitalizacije, standardi i načini prijenosa. Sljedeća cjelina opisuje instrumente, mjerne i signalizacijske sustave za aerodinamičke podatke: visinomjere, brzinomjere, variometre, termometre vanjskoga zraka i računala za aerodinamičke podatke. U nastavku su, u zasebnim poglavljima, opisani akcelerometar, zrakoplovna ura i pilotski magnetni kompas. Načela rada, osobine i svojstva giroskopa, te instrumenti i sustavi čiji se rad temelji na giroskopskom efektu opisani su u poglavlju o giroskopskim instrumentima, a posebna se poglavlja bave giromagnetnim kompasom te prikaznicima koji se rabe za radionavigaciju. Navode se i primjeri korištenja, te načini interpretacije prikazanih navigacijskih i radionavigacijskih podataka. Sljedeća su cjelina instrumenti zrakoplovnih motora: okretomjeri, tlakomjeri, instrumenti gorivnih sustava (protokomjeri i mjerači količine goriva), termometri, te mjerači zakretnoga momenta i vibracija. Posljednju veliku instrumentacijsku skupinu čine suvremeni integrirani prikaznički sustavi, danas sve prisutniji u pilotskim kabinama: FDS, EFIS, EICAS, ECAM, FMS, HUD i HMD. Sustavno su raščlanjeni i opisani u posljednjem poglavlju, uz sažeti opis modova rada, te načina prikaza u slučaju otkaza pojedinih sastavnica.

zrakoplovni instrumenti; prikaznici; integrirana instrumentacija

nije evidentirano

engleski

Aircraft Instruments & Indicators

nije evidentirano

aircraft instruments; indicators; integrated display systems

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

325

2002.

nije evidentirano

objavljeno

953-6790-67-X

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano