Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrambene navike i socioekonomski čimbenici koji utječu na stupanj uhranjenosti učenika petih razreda Bjelovarsko-bilogorske županije (CROSBI ID 396109)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Puharić, Zrinka Prehrambene navike i socioekonomski čimbenici koji utječu na stupanj uhranjenosti učenika petih razreda Bjelovarsko-bilogorske županije / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Puharić, Zrinka

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Prehrambene navike i socioekonomski čimbenici koji utječu na stupanj uhranjenosti učenika petih razreda Bjelovarsko-bilogorske županije

Prehrambene navike i stavovi formiraju se u ranom djetinjstvu. Na njih u najvećoj mjeri do adolescentne dobi utječu roditelji i bliska obitelj. Sve što usvojimo u djetinjstvu, reflektira se u starijoj životnoj dobi, a znanja i vještine prenose se na sljedeće generacije. Cilj rada je ispitati stanje uhranjenosti i prehrambene navike učenika petih razreda osnovnih škola na području Bjelovarsko- bilogorske županije te ih povezati s određenim socioekonomskim i demografskim čimbenicima obitelji (mjesto stanovanja, obrazovanje roditelja, provođenje slobodnog vremena). Ispitivanje je provedeno tijekom obaveznog sistematskog pregleda učenika petih razreda, prilikom kojeg su učenici anonimno ispunjavali posebno osmišljen upitnik nakon kojeg im je izmjerena tjelesna masa i visina. Od ukupnog broja učenika koji trenutno polaze peti razred u županiji, u anketi je sudjelovalo 466 učenika, što je 40, 5 % ove populacije. U istraživanju je sudjelovao podjednak broj dječaka i djevojčica, uz nešto veći udio ispitanika iz ruralnih osnovnih škola, prosječne životne dobi 11 godina. Rezultati pokazuju da je, prema kriterijima svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 15, 0 % pothranjene , 56, 0 % normalno uhranjene i 29, 0 % prekomjerno teške i pretile djece. Dnevno 54, 5 % djece ima tri obroka, od čega su dva kuhana. Prosječno 4, 7 % svakodnevno jede brzu hranu, a svakodnevno gazirana pića pije 11, 6 %, dok meso jede 24, 7 %, voće i povrće 55, 8 %, slatkiše 21, 9 %, mlijeko 56, 9 %. Organiziranom aktivnosti van škole bavi se 57, 6 % učenika, dok pred televizorom 4 i više sati provede 11, 8 % učenika, a 7, 8 % igranjem 3 sata i više od kojih je 77, 3 % sedentarnog tipa. Istraživanjem je utvrđen značajan udio prekomjerno teške i pretile djece u županiji, koja imaju loše prehrambene navike i nisku fizičku aktivnost uz povećan udio sedentarnog načina života.

prehrana ; adolescenti ; tjelesna aktivnost ; socioekonomski čimbenici

nije evidentirano

engleski

Dietary habits and socioeconomical factors affecting nutritional stutus of the fifth grade primary school pupils in Bjelovarsko-bilogorska county

nije evidentirano

nutrition ; adolescents ; physical activity ; socioeconomic factors

nije evidentirano

Podaci o izdanju

86

06.03.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam

Poveznice