Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije (CROSBI ID 625993)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Mikrut, Antonija ; Laštre-Promorac Dunja Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije // 3.Hrvatski epidemiološki kangres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka / Miškulin, Maja ; Kolarić Branko (ur.). Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015. str. 145-145

Podaci o odgovornosti

Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Mikrut, Antonija ; Laštre-Promorac Dunja

hrvatski

Zdravstvena ispravnost namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko- dalmatinske županije

Sažetak Cilj rada Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih namirnica Namirnice i prehrana općenito smatraju se esencijalnim, životno važnim za ljudsko postojanje pa su stoga njihova zdravstvena ispravnost, sveobuhvatan nadzor i kontrola značajan javno zdravstveni čimbenik. Metode rada U razdoblju od 2005. do 2013. godine na području Splitsko-dalmatinske županije izvršeno je ispitivanje mikrobioloških i kemijskih pokazatelja zdravstvene ispravnosti namirnica . Uzorke namirnica za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ ispitivani su mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti namirnica prema stručnim uputama i akreditiranim metodama. Rezultati U navedenom razdoblju ispitano je 17.752 uzorka hrane na kemijske pokazatelje od čega 808 uzoraka ili 4, 55 % nije bilo ispravno, a na mikrobiološke pokazatelje ispitano je 3219 uzoraka od čega 159 ili 4, 93 % nije bilo ispravno. Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica domaće proizvodje su koagulaza pozitivni stafilokoki, a iz uvoza kvasnice i plijesni. U kemijskim parametrima najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti domaćih proizvoda bili su organoleptička svojstva i sastav, a proizvoda iz uvoza sastav i aditivi. Zaključak U razdoblju istraživanja smanjen je broj zdravstveno neispravnih namirnica domaće proizvodnje i iz uvoza s obzirom na mikrobiološke i kemijske pokazatelje. Kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica potrebno je nastaviti i proširiti novim pokazateljima zdravstvene ispravnosti radi zaštite zdravlja pučanstva već od najranije dobi.

Zdravstvena ispravnost; domaći proizvodi; uvozni proizvodi; zdravstveni učinci

nije evidentirano

engleski

Food safety domestic production and imported into the Split-Dalmatia County

nije evidentirano

Health safety; domestic products; imported products; health effects

nije evidentirano

Podaci o prilogu

145-145.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3.Hrvatski epidemiološki kangres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka

Miškulin, Maja ; Kolarić Branko

Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo

Podaci o skupu

3.hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

poster

07.09.2015-07.09.2015

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita