Zdravstvena ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinskežupanije (CROSBI ID 625987)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Stipišić, Angela ; Mikrut, Antonija ; Laštre-Primorac Danja
hrvatski
Zdravstvena ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinskežupanije
Sažetak Cilj rada Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih uzoraka. Mlijeko i mliječni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje u većim količinama i češće konzumiraju osjetljive populacijske grupe ( trudnice, djeca, kronični bolesnici, osobe starije životne dobi), stoga je praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica od posebnog javno zdravstvenog značenja. Matode rada U razdoblju od 2005. do 2013.godine na području Splitsko –dalmatinske Županije izvršeno je ispitivanje mikrobioloških i kemijskih pokazatelja zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvpoda. Uzorke mlijeka i mliječnih proizvoda za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama i utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ su ispitani mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda prema pravilima struke i akreditiranim metodama. Rezultati U navedenom razdoblju ispitano je 507 uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda na kemijske pokazatelje od čega 22 uzorka ili 4, 34% nije bilo ispravno , a na mikrobiološke pokazatelje je ispitano 1984 uzorka od čega 100 uzoraka ili 5, 04 % nije bilo ispravno. Dobiveni rezultati su uspoređeni sa sličnim istraživanjem koje je u Nastavnom ZJZSDŽ provedeno od 1991. do 2001.godine. Utvrđen je trend pada neispravnih uzoraka a i broja analiziranih uzoraka na mikrobiološku i kemijsku ispravnost mlijeka i mliječnih prioizvoda. Zaključak Praćenje zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda treba nastaviti, radi zaštite i jačanja zdravlja brojnih konzumenata od najranije do starije životne dobi. Potrebno je i povečati broj uzoraka za analizu za mikrobiološke i kemijske pokazatelje zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda iz domaće proizvodnje i iz uvoza kako bi se imala sveobuhvatnija zdravstvena kontola ovih nutritivno visoko vrijednih namirnica.
Zdravstvena ispravnost; mlijeko; mliječni proizvodi; zdravstveni učinak
nije evidentirano
engleski
Safety milk and milk products manufactured locally and imported into the Split-Dalmatia County
nije evidentirano
Health integrity; milk; dairy products; health effects
nije evidentirano
Podaci o prilogu
146-146.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3.Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, Knjiga sažetaka
Miškulin, Maja ; Kolarić Branko
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo
Podaci o skupu
3.hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
poster
07.09.2015-07.09.2015
Šibenik, Hrvatska