Pokazatelji mikrobiološke i kemijske ispravnosti masti i ulja domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije. (CROSBI ID 625985)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gjeldum, Ivana ; Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Majić, Zrinka ; Mikrut, Antonija ; Vučica, Klaudija
hrvatski
Pokazatelji mikrobiološke i kemijske ispravnosti masti i ulja domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije.
Sažetak Cilj rada Cilj rada je bio utvrditi dominantne pokazatelje zdravstvene neispravnosti ulja, masti i njihovih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i trend kretanja zdravstveno neispravnih uzoraka. Masti i ulja se svakodnevno konzumiraju kao začin ili su sastavni dio određene hrane. Korisno ih je uzimati u preporučenim količinama, jer sadrže protektivne tvari kao što su omega 3 masne kiseline , vitamin E i vitamin A , također su potrebne jer omogućavaju resorpciju vitamina topivih u mastima D, E, K i A. Zbog izuzetne prehrambeno- zaštitne vrijednosti ulja i masti praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica je od posebnog javno zdravstvenog značenja. Metode rada U razdoblju od 2005. do 2013. godine na području Splitsko –dalmatinske županije izvršeno je ispitivanje mikrobioloških i kemijskih pokazatelja zdravstvene ispravnosti masti i ulja domaće proizvodnje i iz uvoza. Uzorke ulja, masti i njihovih proizvoda za ispitivanje zdravstvene ispravnosti je dostavila Sanitarna inspekcija sa terena prema metodama i utvrđenim zakonima i pravilnicima Republike Hrvatske. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ su ispitani mikrobiološki i kemijski pokazatelji zdravstvene ispravnosti ulja, masti i njihovih proizvoda prema akreditiranim metodama. Rezultati Ispitivanje mikrobioloških pokazatelja zdravstvene ispravnosti izvršeno je na 691 uzorku masti i ulja od čega 22 uzorka ili 3, 18% nije bilo ispravno. Ispitivanje kemijskih pokazatelja izvršeno je na 4047 uzoraka od čega 327 uzorak ili 8, 08% nije bilo ispravno. Dobiveni rezultati su uspoređeni sa sličnim istraživanjem koje je u Nastavnom ZJZSDŽ provedeno od 1994.-2005. godine. Utvrđeno je da se je nastavio trend pada broja mikrobiološki i kemijski neispravnih uzoraka ulja, masti i njihovih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza na području Splitsko-dalmatinske županije. Utvrdio se i trend pada ubroja uzoraka koji se šalju na analizu u Nastavni ZJZSDŽ . Zaključak Rezultati analiza ukazuju da je praćenje zdravstvene ispravnosti ulja, masti i njihovih proizvoda učinkovito i da ga treba nastaviti i proširiti radi zaštite zdravlja brojnih konzumenata, te spriječavanja nastajanja bolesti i stanja nastalih višestrukim unosom određenih nepoželjnih i štetnih tvari koje nastaju pri višekratnom korištenju ulja ili masti za prženje mesa, ribe, krumpirića, krafni, fritula, kroštula i sličnih prženih proizvoda.
Zdravstvena ispravnost; masti; ulja; zdravstveni učinak
nije evidentirano
engleski
Indicators microbiological and chemical correctness fats and oils manufactured locally and imported into the Split-Dalmatia County.
nije evidentirano
Health Integrity; grease; oil; health benefit
nije evidentirano
Podaci o prilogu
148-148.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Miškulin, Maja ; Kolarić, Branko
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo
Podaci o skupu
3.hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
poster
07.09.2015-07.09.2015
Šibenik, Hrvatska