Funkcionalna svojstva jogurta (CROSBI ID 396015)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ilić, Nataša
Samaržija, Dubravka
Pogačić, Tomislav
hrvatski
Funkcionalna svojstva jogurta
Jogurt je dugi niz godina najpoznatiji i najpopularniji funkcionalni mliječni proizvod povezan s brojnim zdravstvenim prednostima. U prehrani je jogurt izvor brojnih funkcionalnih tvari zbog sadržaja probiotika, specifičnih proteina, bioaktivnih peptida, oligosaharida, mliječne i drugih organskih kiselina, lako apsorbirajućeg kalcija, konjugirane linolne kiseline i drugih biološki aktivnih sastojaka s nizom bioaktivnosti. Funkcionalni jogurti sadrže brojne funkcionalne sastojke koji mogu smanjiti apsorpciju kolesterola, sniziti krvni tlak, imaju ulogu u regulaciji sitosti, unosa hrane i pretilošću uzrokovanih metaboličkih poremećaja, i uz to mogu iskazivati antimikrobne učinke, te pozitivno utjecati na imunitet. Ovaj rad analizira i raspravlja o nekim važnim i novim saznanjima o ulozi jogurta kao funkcionalne hrane.
funkcionalna hrana; jogurt; probiotici; bioaktivni peptidi; zdravlje
nije evidentirano
engleski
Functional properties of yogurt
nije evidentirano
functional food; yogurt; proobiotics; bioactive peptides; health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
120
15.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb