Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Funkcionalna svojstva jogurta (CROSBI ID 396015)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ilić, Nataša Funkcionalna svojstva jogurta / Samaržija, Dubravka (mentor); Pogačić, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Ilić, Nataša

Samaržija, Dubravka

Pogačić, Tomislav

hrvatski

Funkcionalna svojstva jogurta

Jogurt je dugi niz godina najpoznatiji i najpopularniji funkcionalni mliječni proizvod povezan s brojnim zdravstvenim prednostima. U prehrani je jogurt izvor brojnih funkcionalnih tvari zbog sadržaja probiotika, specifičnih proteina, bioaktivnih peptida, oligosaharida, mliječne i drugih organskih kiselina, lako apsorbirajućeg kalcija, konjugirane linolne kiseline i drugih biološki aktivnih sastojaka s nizom bioaktivnosti. Funkcionalni jogurti sadrže brojne funkcionalne sastojke koji mogu smanjiti apsorpciju kolesterola, sniziti krvni tlak, imaju ulogu u regulaciji sitosti, unosa hrane i pretilošću uzrokovanih metaboličkih poremećaja, i uz to mogu iskazivati antimikrobne učinke, te pozitivno utjecati na imunitet. Ovaj rad analizira i raspravlja o nekim važnim i novim saznanjima o ulozi jogurta kao funkcionalne hrane.

funkcionalna hrana; jogurt; probiotici; bioaktivni peptidi; zdravlje

nije evidentirano

engleski

Functional properties of yogurt

nije evidentirano

functional food; yogurt; proobiotics; bioactive peptides; health

nije evidentirano

Podaci o izdanju

120

15.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija