Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 769375

Veza između radiosondažnih i modeliranih indeksa nestabilnosti atmosfere i pojave munja


Ćurić, Martina
Veza između radiosondažnih i modeliranih indeksa nestabilnosti atmosfere i pojave munja 2015., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Veza između radiosondažnih i modeliranih indeksa nestabilnosti atmosfere i pojave munja
(The relationship between the atmospheric instability indices derived from radiosonde data and numerical model and occurence of lightning)

Autori
Ćurić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07.

Godina
2015

Stranica
63

Mentor
Telišman Prtenjak, Maja

Ključne riječi
Indeksi nestabilnosti; električna pražnjenja; tipovi vremena; tipovi strujanja; ALADIN numerički model
(Atmospheric instability indices; lightning; weather types; wind regimes; ALADIN numerical model)

Sažetak
Indeksi nestabilnosti su pokazatelji stanja atmosfere pogodnih za nastanak i razvoj konvektivnih oblaka, sustava i popratnih pojava. Vrijednosti indeksa nestabilnosti povezane su s vjerojatnošću pojave konvektivnog razvoja i postoje granične vrijednosti kojima se procjenjuje stabilno ili nestabilno stanje atmosfere. U ovom radu proučavani su indeksi nestabilnosti na području Zagreba, Zadra, Beča, Budimpešte, Szegeda, Udina i San Pietro Capofiume-a za sedmogodišnje razdoblje od 1. siječnja 2007. do 31. prosinca 2013. godine te su promatrani indeksi povezani s podacima detekcije električnih pražnjenja. Granice nestabilnosti određene su metodom raspodjele frekvencija, a za podnevne podatke dobivene su zadovoljavajuće vjerojatnosti za uspješnu prognozu konvekcije. Indeksi koji su se pokazali najboljima za prognozu konvekcije su CAPE, SI i LI, dok su najlošiji rezultati dobiveni za θ_ml i r_ml . Tipovi vremena povezani s pojavom električnog pražnjenja su oborinski režim i bezgradijentno strujanje, a najčešći tip strujanja u konvektivnim danima je SW. Najveće srednje vrijednosti CAPE i LI indeksa pojavljuju se kod bezgradijentnog strujanja i oborinskog režima. K i TPW indeksi povezani su s bezgradijentnim strujanjem, dok se najveće srednje vrijednosti SWEAT indeksa javljaju u oborinskom režimu. SWEAT indeks povezan je i s SW tipom strujanja.Veza između radiosondažnih i modeliranih indeksa nestabilnosti atmosfere, za područje Zagreba u vremenskom razdoblju od 1. sije£nja 2008. do 31. prosinca 2013. godine, određena je računanjem statističkih parametara (koefcijenta determinacije, procjenitelja (bias, RMSE, RMSD, MAE, RAE i d-indeksa slaganja). Indeksi koje je ALADIN model uspješno prognozirao 12 h unaprijed su SI, TT, K, T850, W850, MLTHETA, MLMIX, LR3-6, LR0-3 i MaxBuo. Najslabiji rezultati dobiveni su za indekse povezane s kritičnim nivoima. Provođenje ovakvih istraživanja je od izuzetne važnosti iz razloga što bi mogućim razvojem određenih metoda pravovremenog uočavanja nepovoljnih uvjeta mogli pravovremeno intervenirati i pokušati umanjiti moguće štete od olujnih nevremena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb