Utjecaj pH vrijednosti podloge na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost smilja (Helichrysum italicum) u uvjetima in vitro (CROSBI ID 395969)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Brkljačić, Martina
Pevalek-Kozlina, Branka
Babić, Marija
hrvatski
Utjecaj pH vrijednosti podloge na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnost smilja (Helichrysum italicum) u uvjetima in vitro
Primorsko smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) je biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Raste u mediteranskom i submediteranskom podneblju na kamenjarima i kamenjarskim pašnjacima. U RH je na popisu zaštićenih biljnih vrsta. Još od antičkog doba poznato je po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. U literaturi najčešće spominjani spojevi koji smilju daju ljekovita svojstva su fenolni spojevi. To su sekundarni metaboliti sa snažnom antioksidacijskom aktivnošću. Izlaganje biljke stresnim uvjetima dovodi do povećane produkcije toksičnih derivata kisika, u koje spadaju i slobodni radikali. Biljke su razvile učinkovite obrambene mehanizme koji ih štite od destruktivnih oksidativnih reakcija. U taj su mehanizam uključeni i fenolni spojevi koji sprječavaju oštećenja unutar biljnih stanica uzrokovana slobodnim radikalima i štetnim okolišnim utjecajima. Ova svojstva fenolnih spojeva primjenjuju se u medicini te kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Cilj ovog istraživanja je utvrditi kako različite pH vrijednosti hranjive podloge utječu na količinu fenolnih spojeva te na antioksidacijsku aktivnost smilja uzgojenog u uvjetima in vitro. Za istraživanje sam koristila izdanke smilja uzgojenog u uvjetima in vitro na podlogama različite pH vrijednosti. U biljnom tkivu je nakon liofilizacije određena količinu antocijana, ukupnih fenola i tanina te flavonoida. Određen je i antioksidacijski kapacitet smilja. Najveću biomasu imaju biljke uzgajane na MS podlogama pH vrijednosti 4 i 5, najveći udio ukupnih fenola, tanina i flavonoida imaju biljke uzgajane na MS podlogama pH vrijednosti 8, dok najveći udio antocijana imaju biljke uzgajane na MS podlogama pH vrijednosti 7. Najveći dio ukupnih fenola u primorskom smilju čine tanini, slijede ih flavonoidi, a antocijana ima najmanje. Najjaču antioksidacijsku aktivnost pokazuju biljke uzgajane na MS podlogama pH vrijednosti 8.
primorsko smilje; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost; Helichrysum italicum; vrijednost pH
nije evidentirano
engleski
Effect of medium pH value on the content of phenolic compounds and antioxidant activity of immortele (Helichrysum italicum) in vitro
nije evidentirano
immortelle; phenolic compounds; antioxidant activity; Helichrysum italicum; pH value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
13.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb