Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) (CROSBI ID 395968)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horvat, Dino Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) / Pevalek-Kozlina, Branka (mentor); Babić, Marija (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2015

Podaci o odgovornosti

Horvat, Dino

Pevalek-Kozlina, Branka

Babić, Marija

hrvatski

Učinak koncentracije saharoze na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don)

Smilje (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) aromatični je polugrm mediteranskog područja poznato po zlatno-žutim cvjetovima i lako prepoznatljivom mirisu. Ime roda Helichrysum, koje potječe od grčkih riječi helios, što znači sunce, i chryos, što znači zlato, daje do znanja kako vrste ovog roda imaju karakteristične cvatove svijetložute boje. U Hrvatskoj raste po kamenjarima, bušicima, na stjenovotom travnjacima, od obalnog do brdskog pojasa u području mediteranske i submediteranske klime. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utječe li povećanje koncentracije saharoze u hranjivoj podlozi na količinu fenolnih spojeva (ukupnih fenola, tanina, flavonoida i antocijana) i antioksidacijski kapacitet smilja. U istraživanju su korišeni samo listovi smilja koji su ekstrahirani pomoću 50%-tnog etanola. Rezultati istraživanja pokazali su kako povećanje koncentracije saharoze u hranjivoj podlozi značajno povećava količinu svih fenolnih spojeva u listovima smilja što se može pripisati stimulirajućem učinku saharoze na enzim fenilalanin-amonij-lijazu (PAL) koji je glavni enzim u sintezi sekundarnih fenolnih metabolita u biljaka. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata smilja korištene su metode ABTS, DPPH i FRAP. Porastom koncentracije saharoze, a time i povećanjem količine fenolnih spojeva u listovima smilja, povećavao se i antioksidacijski kapacitet smilja prema metodama ABTS i FRAP dok je metoda DPPH pokazala smanjenje antioksidacijske aktivnosti što se može objasniti stvaranjem vodikovih veza između otapala (etanol, voda) i povišene količine fenolnih spojeva koje su utjecale na smanjenu stopu reakcije između radikala i antioksidanasa (fenolnih spojeva) iz listova smilja.

smilje; Helichrysum italicum (Roth) G. Don; fenoli; tanini; flavonoidi; antocijani; antioksidacijski kapacitet; antioksidansi

nije evidentirano

engleski

Effects of saccharose on flavonoid content and antioxidant capacity of immortelle (Helichrysum italicum (Roth) G. Don)

nije evidentirano

Immortelle; Helichrysum italicum (Roth) g. Don; phenols; tannins; falvonoids; antocyanins; antioxidant capacity; antioxidants

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

10.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija