Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene navike bolesnika na hemodijalizi – uloga edukacije o prehrani (CROSBI ID 625820)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Bašić-Jukić, Nikolina ; Katalinić, Lea ; Miličić, Andreja ; Gluhak, Diana ; Jelaković, Bojan ; Pavić, Eva Prehrambene navike bolesnika na hemodijalizi – uloga edukacije o prehrani. 2015

Podaci o odgovornosti

Bašić-Jukić, Nikolina ; Katalinić, Lea ; Miličić, Andreja ; Gluhak, Diana ; Jelaković, Bojan ; Pavić, Eva

hrvatski

Prehrambene navike bolesnika na hemodijalizi – uloga edukacije o prehrani

Prehrana kroničnih bubrežnih bolesnika ubraja se u jedne od najrestriktivnijih dijeta upravo zbog brojnih ograničenja u unosu određene hrane, mikronutrijenata i tekućine. Istraživali smo prehrambene navike bolesnika na hemodijalizi i njihove primjenjene promjene nakon edukacije o prehrani. U istraživanju je sudjelovalo 132 bolesnika koji su bili na hemodijalizi u KBC-u Zagreb. Kod prve edukacije svaki bolesnik je dobio individualne preporuke o prehrani, oralne nutritivni suplemente i/ili vezače fosfata što je ovisilo o antropomentriji i laboratorijskim nalazima. Dva mjeseca nakon proveden je upitnik kako bi se utvrdile promjene u prehrambenom unosu nakon edukacije. Od 132 bolesnika koji su prošli nutritivni probir i edukaciju, 76 bolesnika je uključeno u konačnu analizu. 78% njih doručkuje svaki dan, dok 22% ne jede prije ručka. 79% jede tijekom ili neposredno prije/poslije hemodijalize, a njih 19% je odbilo obrok. Najčešći razlozi odbijanja obroka su mučnina i oscilacije krvnog tlaka. 46% bolesnika ima tri obroka dnevno, a zabrinjavajuće je da njih 21% jede samo dva puta dnevno. U cjelini, bolesnici koji su na hemodijalizi imaju 3 do 4 obroka dnevno (uključujući užine). Samo 24% bolesnika konzumira meso svaki dan, a 22% dva puta tjedno. Uočena je značajna korelacija između prosječne dobi bolesnika i potrošnje mesa ; bolesnici koji su konzumirali meso jednom ili dva puta tjedno bili su značajno stariji (prosjek 68, 4 godina) u odnosu na bolesnike koji su svakodnevno konzumirali meso (prosječne dobi 53, 8 godina). Bolesnici koji su uzimali vezače fosfata, njih 72%, znalo je njihovu ulogu i način uzimanja, 4% uzimalo je lijek između obroka, a njih 2% u bilo koje vrijeme tijekom dana. Na pitanje jesu li pokušali promijeniti svoje prehrambene navike nakon edukacije, 63% bolesnika dalo je pozitivan odgovor, a 37% nije ni pokušalo promijeniti navike. Na pitanje koji im je najveći problem s kojim se moraju nositi tijekom hemodijalize, njih 33% označilo je regulacija krvnog tlaka, što je praćeno hiperfosfatemijom (27%), hiperkalijemijom (22%) i pretjeranim unosom tekućine (22%). Zanimljivo je da je 15% bolesnika istaknulo slab apetit kao najveći problem. Glavna uloga edukacije o prehrani je prije svega podizanje svijesti bolesnika o prehrani kako bi se izbjegli brojni poremećaji koji su rezultat neadekvatnog unosa, kao što su hiperkalijemija, hiperfosfatemija, prekomjerni unos tekućine i proteinsko-energijska pothranjenost. Osim toga, prosječna dob populacije pacijenata liječenih HD-om stalno raste, što znači da su potrebna kontinuirana evaluacija i prilagodba medicinske i prehrambene terapije uz stalno ponavljanje ciljeva ovog specifičnog načina liječenja. Multidisciplinarni tim se sastoji od nefrologa i dijetetičara/ nutricionista zajedno sa drugim specijaliziranim zdravstvenim radnicima koji aktivno sudjeluju u svakodnevnoj njezi bolesnika na hemodijalizi.

hemodijaliza; prehrambene navike; multidisciplinarni pristup

nije evidentirano

engleski

Eating habits of patients on hemodialysis - the role of diet education

nije evidentirano

hemodialysis; eating habits; multidisciplinary approach

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

3. Dani bolničke prehrane

ostalo

12.06.2015-13.06.2015

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano