Mikrobiološka kategorizacija krmiva i krmnih smjesa VDLUFA metodom (CROSBI ID 219661)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario ; Jaki Tkalec, Vesna ; Majnarić, Darko
hrvatski
Mikrobiološka kategorizacija krmiva i krmnih smjesa VDLUFA metodom
Karakteristika VDLUFA metode je da se pri higijenskoj ispravnosti krmiva i krminh smjesa ne uzima u obzir samo ukupan broj mikroorganizama mikroorganizama (cfu/g) već i njihova potencijalna patogenost. Prema stupnju potencijalne patogenosti bakterije, kvasnice i plijesni razvrstani su u sedam skupina. Na osnovu broja mikroorganizama u pojedinim skupinama krmiva i krmne smjese razvrstavaju se u četiri kategorije. U razdoblju od 2010. do 2013. VDLUFA metodom analizirana su 80 krmiva i krmnih smjesa za različite vrste i kategorije životinja. Rezultati mikrobiloške analize prema VDLUFA metodi metodi ukazuju na relativno visoke udjele krmiva i krmnih smjesa s povišenim brojem mikroorganizama koje su stoga kategorizirane u kategorije 14 (18%) i 8 (10%). Hranidba životinja ovim kategorijama krmiva i krmnih smjesa predstavlja potencijalan problem za zdravlje i produktivnost životinja. S obzirom da je u Republici Hrvatskoj na snazi još uvijek Pravilnik o kakvoći stočne hrane iz 1998. godine koji regulira higijensku ispravnost krmiva i krmnih smjesa a nije usklađen sa suvremenim normama Europske unije, VDLUFA metoda mogla bi u budućnosti biti dobra smjernica u osuvremenjavanju higijeskih standarada krmiva i krmnih smjesa u Republici Hrvatskoj
mikrobiloška ketegorizacija; krmiva; krmna smjesa; VDLUFA metoda
nije evidentirano
engleski
Microbiological categorisation of feed and feeding stuffs by VDLUFA method
nije evidentirano
Microbiological categorisation; feed; VDLUFA method
nije evidentirano