Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene u okolišu i ljudske migracije (CROSBI ID 625743)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Mesić, Milan ; Župarić-Iljić, Drago Promjene u okolišu i ljudske migracije. 2015

Podaci o odgovornosti

Mesić, Milan ; Župarić-Iljić, Drago

hrvatski

Promjene u okolišu i ljudske migracije

Autori su shvatili 30-godišnju obljetnicu časopisa Migracijske i etničke teme (MET) kao prigodu da najave novu ključnu problematiku suvremenoga svijeta i njegove budućnosti, koja po njihovom sudu postaje upravo i središnja tema multidisciplinarnog i interdisciplinarnog područja Migracijskih studija. Radi se o raseljavanju ljudi u lokalnim i državnim okvirima, te migracijama preko državnih granica, na regionalnoj i globalnoj razini, izazvanih, neposredno ili posredno, promjenama okoliša. Recentna genetska istraživanja nastanka i razvitka ljudske vrste dodatno potvrđuju da su ljudske ekološke migracije prvi i najstariji tip migracija uopće. K tome, kako sugeriraju arheološki i drugi nalazi, upravo su one igrale ponekad i ključnu ulogu u nastanku, propadanju i mijenjanju starih civilizacija. Čini se da su rani istraživači migracijskih studija imali dosta toga u vidu kad su promjene prirodnoga okoliša smatrali važnom odrednicom ljudskoga kretanja u prostoru. Taj je interes u društvenim znanostima zamro sve do druge polovine 1980-ih, kada se ponovno javlja. Ovo predavanje analizira povezanosti promjena u okolišu s nastankom migracija te daje prikaz recentnih istraživanja ovog fenomena iz perspektive Migracijskih studija.

okolišne migracije; promjene okoliša; klimatske promjene; okolišni/klimatski migranti

Predavanje je održano na međunarodnoj konferenciji koja je organizirana povodom 30 godina izlaženja časopisa Migracijske i etničke teme (1985. – 2015.) koji izdaje Institut za migracije i narodnosti u Zagrebu.

engleski

Environmental Change and Human Migration

nije evidentirano

environmental migration; environmental change; climate change; environmental/climate migrants

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Migracije i etničnost na početku 21. stoljeća

ostalo

26.02.2015-26.02.2015

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Sociologija