Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 768101

Jezikoslovci odbacili znanost u korist nacionalističke politike


Kordić, Snježana
Jezikoslovci odbacili znanost u korist nacionalističke politike, 2015. (intervju).


Naslov
Jezikoslovci odbacili znanost u korist nacionalističke politike
(Linguists have rejected science in favor of nationalist politics)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Novi list, 4.7.2015., str. 12-13. u prilogu Pogled (intervju vodila Tatjana Gromača Vadanjel)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2015

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; školstvo; znanstvena etika; nacionalizam; purizam; zakon o jeziku; policentrični jezik; varijante; standardni jezik; njemački; engleski; hrvatski; srpski; crnogorski; bosanski; srpskohrvatski
(Sociolinguistics; language policy; education; scientific ethics; nationalism; purism; language law; polycentric language; language varieties; standard language; German; English; Croatian; Serbian; Montenegrin; Bosnian; Serbo-Croatian)

Sažetak
Povodom petogodišnjice objavljivanja knjige "Jezik i nacionalizam" u intervjuu se govori o ciljnoj publici te knjige i o pozitivnim učincima na javnost. A kritički se govori o kroatistima, njihovom prijedlogu donošenja zakona o jeziku i o purizmu koji zastupaju. Naglašava se potreba odbacivanja politike u jezikoslovlju. O teoriji policentričnosti ističe se da je sociolingvistička teorija, a da se u domaćoj sredini politika neosnovano proglašava za sociolingvistiku. Napominje se da policentričnost jezika ni na koji način ne priziva ujedinjavanje država u kojima se taj jezik govori jer i standardne varijante svih drugih policentričnih jezika govore se u različitim državama. U intervjuu se još opisuje odnos aktivnog i pasivnog leksikona i objašnjava se zašto kroatisti dugogodišnjim uvođenjem novih jezičnih razlika nisu uspjeli napraviti različite jezike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, FilologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)