Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Doprinos metodici proračunavanja primarnih cementiranja u sprečavanju iznenadnih izbacivanja naftnih i plinskih bušotina. (CROSBI ID 1064)

Autorska knjiga | monografija (znanstvena)

Ibrahimpašić, Ifet Doprinos metodici proračunavanja primarnih cementiranja u sprečavanju iznenadnih izbacivanja naftnih i plinskih bušotina.. Zagreb: Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Grafički zavod Hrvatske, 1967

Podaci o odgovornosti

Ibrahimpašić, Ifet

hrvatski

Doprinos metodici proračunavanja primarnih cementiranja u sprečavanju iznenadnih izbacivanja naftnih i plinskih bušotina.

Pojave iznenadnih izbacivanja naftnih i plinskih bušotina, te doprinos metodici proračunavanja primarnih cementiranja u cilju spriječavanja navedenih pojava sagledan je i razrađen s nekoliko aspekata. Dan je prikaz izvjesnog broja izbacivanja iz bušotina, do kojih je došlo nakon izvršenih primarnih cementiranja u njima. Izrađena je analiza uzoraka tih izbacivanja i dano je načelno rješenje problema u vidu tehničkog rješenja, kojim se sprečavaju izbacivanja iz bušotina, nakon primarnih cementiranja, s teoretskom obradom izračunavanja primarnog cementiranja s usmjerenim redoslijedom (postupnosti) vezanja cementne kaše. Prikazani su rezultati primjene utvrđenog rješenja u praksi. Predstavljene su mogućnosti primjene načelnog rješenja o usmjeravanju vezanja cementne kaše, uz prethodno izračunavanja stupca cementne kaše ubrzanog vezanja, te također i šire mogućnosti korištenja principa usmjeravanja vezanja cementne kaše, uz prethodno izračunavanje visine stupca cementne kaše ubrzanog vezanja. Prikazano je sastavljanje programa cementiranja, metodika proračunavanja, te provedba pripremnih radova, neophodnih da bi se spriječila izbacivanja iz bušotina, nakon što se u njima izvrše primarna cementiranja, kao i način izvođenja primarnih cementiranja i provjeravanja visine dizanja cementne kaše u prostoru iza zaštitnih cijevi, kontrolom tlaka.

Primarna cementiranja naftnih i plinskih bušotina.

nije evidentirano

engleski

A Contribution to the Method of Calculating Primary Cementing Operations and Preventing Uncontrolled Blowouts from Oil and Gas Wells.

nije evidentirano

Primary cementings of oil and gas wells

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Grafički zavod Hrvatske

1967.

190

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano