Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 767134

Politika za mlade u Hrvatskoj : anatomija jedne javne politike


Kovačić, Marko
Politika za mlade u Hrvatskoj : anatomija jedne javne politike // Demokratski potencijali mladih / Gvozdanović, Anja ; Ilišin, Vlasta ; Potočnik, Dunja (ur.).
Zagreb: Institut za društvena istraživanja ; Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, 2015. str. 269-299


Naslov
Politika za mlade u Hrvatskoj : anatomija jedne javne politike
(Youth Policy in Croatia : The Anatomy of one Public Policy)

Autori
Kovačić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Demokratski potencijali mladih

Urednik/ci
Gvozdanović, Anja ; Ilišin, Vlasta ; Potočnik, Dunja

Izdavač
Institut za društvena istraživanja ; Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo

Grad
Zagreb

Godina
2015

Raspon stranica
269-299

ISBN
978-953-6218-66-0

Ključne riječi
politika za mlade ; javne politike ; akteri
(youth policy ; public policy ; policy actors)

Sažetak
Mladi su, bar nominalno, jedan od prioriteta ne samo Hrvatske, nego i cijele europske zajednice. Visok stupanj nezaposlenosti, nedovoljna participacija u društvenom i političkom životu te porast radikalnih stavova razlozi su relevantnosti politika za mlade. Definirana kao sve one aktivnosti koje omogućuju mladima stvaranje povoljnih uvjeta za učenja, mogućnosti i iskustva potrebnih za usvajanje kompetencija za aktivno sudjelovanje u privatnom i društvenom životu, politika za mlade počinje dobivati sve veću važnost, kako među civilnim akterima, tako i državnim institucijama. Kao i sve identitetske politike, politika za mlade eklektična je i poprilično fluidna. Upravo ta eklektičnost razlog je disperzije ovlasti i odgovornosti državnih aktera za rješavanje problema koje targetira navedena javna politika. Glavna ideja teksta je dati uvod u strukturu i aktere politike za mlade u Hrvatskoj. Uzimajući u obzir da su normativni akti i akteri te njihov međuodnos ključni za razumijevanje javnih politika, u ovom radu će se detaljno analizirati zakonska i podzakonska rješenja vezana za politiku za mlade, kao i istražiti utjecaj i ekspertizu aktera. Polazna pretpostavka je da postoji diskrepancija između državnih i nedržavnih aktera u kompetencijama vezanim za kreiranje politika za mlade, no da unatoč smanjenom kapacitetu državnog aparata, politika za mlade u RH ispunjava (minimalne) preduvjete kvalitete, responzivnosti, djelotvornosti i adekvatnosti. Smještajući hrvatski primjer u europski kontekst te analizirajući procese inherentne politici za mlade, tekst će dati presjek najvažnijih segmenata koje bi politika za mlade trebala uključivati te, naposljetku, odgovoriti na pitanje, ima li Hrvatska uistinu koherentnu politiku za mlade ili se više radi o skupu segmenata bez zajedničkog nazivnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PolitologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Kovačić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kovačić, Marko
Politika za mlade u Hrvatskoj : anatomija jedne javne politike // Demokratski potencijali mladih / Gvozdanović, Anja ; Ilišin, Vlasta ; Potočnik, Dunja (ur.).
Zagreb: Institut za društvena istraživanja ; Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, 2015. str. 269-299
Kovačić, M. (2015) Politika za mlade u Hrvatskoj : anatomija jedne javne politike. U: Gvozdanović, A., Ilišin, V. & Potočnik, D. (ur.) Demokratski potencijali mladih. Zagreb, Institut za društvena istraživanja ; Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, str. 269-299.
@inbook{inbook, author = {Kova\v{c}i\'{c}, M.}, year = {2015}, pages = {269-299}, keywords = {youth policy, public policy, policy actors}, isbn = {978-953-6218-66-0}, title = {Youth Policy in Croatia : The Anatomy of one Public Policy}, keyword = {youth policy, public policy, policy actors}, publisher = {Institut za dru\v{s}tvena istra\v{z}ivanja ; Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo}, publisherplace = {Zagreb} }