Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 767088

Modeli odgovornosti povlaštenih proizvođača obnovljivih izvora energije za odstupanja od planova proizvodnje


Krstinić Nižić, Marinela; Hustić, Andreja
Modeli odgovornosti povlaštenih proizvođača obnovljivih izvora energije za odstupanja od planova proizvodnje // Zbornik Veleučilišta u Rijeci, 3 (2015), 1; 93-110 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Modeli odgovornosti povlaštenih proizvođača obnovljivih izvora energije za odstupanja od planova proizvodnje
(Liability models for deviations from the production plans for eligible energy producers from renewable energy sources)

Autori
Krstinić Nižić, Marinela ; Hustić, Andreja

Izvornik
Zbornik Veleučilišta u Rijeci (1848-1299) 3 (2015), 1; 93-110

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Proizvodnja energije ; obnovljivi izvori energije ; sustav poticaja ; ekonomski modeli odgovornosti za uravnoteženje sustava
(Energy production ; renewable energy sources ; system of incentives ; economic models of liability for system balancing)

Sažetak
Poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) te način integracije povlaštenih proizvođača OIE u elektroenergetski sustav razlikuje se između zemalja članica Europske Unije (EU). Ovisno o ukupnom udjelu OIE, vrsti sustava poticaja i razvijenosti organiziranog tržišta električne energije svrha rada je istražiti različite ekonomske modele odgovornosti povlaštenih proizvođača OIE za odstupanja od planova proizvodnje. Cilj istraživanja je ukazati na potrebu za uvođenjem odgovornosti povlaštenih proizvođača za odstupanje sukladno povećanju njihovog udjela u ukupnoj strukturi proizvodnje električne energije. Povlašteni proizvođači (prvenstveno vjetroelektrane i sunčane elektrane) prvotno nisu bili odgovorni za uravnoteženje jer su predstavljali mali udio u strukturi ukupne proizvodnje sustava, većinski sastavljenoj od konvencionalnih izvora energije (termoelektrane, velike hidroelektrane, nuklearne elektrane). Porastom udjela povlaštenih proizvođača i razvojem tržišta, povlašteni proizvođači OIE postaju sve više aktivni sudionici na tržištu sa jasno definiranom odgovornošću za odstupanje od planova proizvodnje. U analizi prikupljenih primarnih i sekundarnih podataka na razini gospodarstva korištene su metode deskriptivno statističke analize. Rezultati istraživanja dokazuju da se u zemljama u kojima su povlašteni proizvođači odgovorni za svoja odstupanja ta odgovornost uglavnom odnosi na financijski aspekt odgovornosti. Naime, istraživanjem je dokazano da su operatori prijenosnog sustava odgovorni za vođenje elektroenergetskog sustava i nabavku regulacijske energije kako bi u stvarnom vremenu fizički uravnotežili ukupnu proizvodnju, potrošnju i razmjenu sustava. Zaključuje se da su povlašteni proizvođači u nekim od razmatranih EU zemalja financijski odgovorni za svoje odstupanje, odnosno preuzimaju dio troška energije uravnoteženja koji je posljedica njihovog odstupanja od planova proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Autor s matičnim brojem:
Marinela Krstinić Nižić, (256574)