Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 766385

Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana


Ivanković, Ante; Potočnik, Klemen; Baban, Mirjana; Ramljak, Jelena
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana // Proceedings & Abstracts 8th International Scientific /Professional Conference "Agriculture in nature and environment protection" / Baban Mirjana (ur.).
Vukovar, 2015. str. 45-53 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana
(Equine milk, production technology and placement on market)

Autori
Ivanković, Ante ; Potočnik, Klemen ; Baban, Mirjana ; Ramljak, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings & Abstracts 8th International Scientific /Professional Conference "Agriculture in nature and environment protection" / Baban Mirjana - Vukovar, 2015, 45-53

Skup
8th International Scientific /Professional Conference "Agriculture in nature and environment protection"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 01-03.06.2015.

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mlijeko ; kopitari ; karakterizacija ; tehnologija ; marketing
(Milk ; Equidae ; characterization ; technology ; marketing)

Sažetak
Mlijeko kobila i magarica namirnica je koja zadnjih godina pobuđuje značajnu pozornost. Premda neki narodi Azije redovito konzumiraju mlijeko kopitara tisućljećima, na području Europe uglavnom je korištena u skromnoj količini kao funkcionalna namirnica, u prehrani djece i liječenju nekih bolesti. Mlijeko kobila i magarica zadnjih je desetljeća bilo predmet više istraživanja, no još se uvijek zapaža određena sumnjičavost naspram njihove nutritivne i funkcionalne vrijednosti. Zapaža se određeno nepoznavanje tehnologije proizvodnje mlijeka kopitara, od pripreme životinja za mužnju do zbrinjavanja pomuzenog mlijeka. Higijenska i zdravstvena ispravnost mlijeka iziskuje posebnu pažnju. Premda je u aktualnoj gospodarskoj situaciji dio uzgajivača zainteresiran za ovaj vid proizvodnje, nedovoljna tržišna prepoznatljivost otežava plasman mlijeka i razvoj proizvodnje. Prerada mlijeka u proizvode dodane vrijednosti iziskuje znanje, vještine i investicije, što najvećem dijelu uzgajivača čini nepremostivu prepreku. Cilj rada je davanje prikaza nutritivne vrijednosti mlijeka kobila i magarica, tehnologije proizvodnje i mogućnosti plasmana mlijeka kopitara i proizvoda u kojima je mlijeko kopitara sastavna komponenta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb