Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 766294

Korčulanski ljubavni cjelovi: barok u ljubavnoj poeziji Petra Kanavelića


Potočnjak, Saša
Korčulanski ljubavni cjelovi: barok u ljubavnoj poeziji Petra Kanavelića // Kanavelić, časopis za književnost, umjetnost i znanost, 1 (2015), 1; 11-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Korčulanski ljubavni cjelovi: barok u ljubavnoj poeziji Petra Kanavelića
(Korčula Love Kisses: Baroque in the Poetry of Petar Kanavelić)

Autori
Potočnjak, Saša

Izvornik
Kanavelić, časopis za književnost, umjetnost i znanost (1849-7896) 1 (2015), 1; 11-29

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Stile acuto; concetto; barokno pjesništvo; barokni opis; barokni petrarkizam
(Stile acuto; conceit; baroque poetry; baroque description; baroque petrarchism)

Sažetak
Pjesnički opus Petra Kanavelića, korčulanskog pjesnika, koji je višestruko bio povezan s gradom Dubrovnikom, obuhvaća oko 80 lirskih i lirsko-epskih pjesama te ga se s obzirom na motivsko-tematske elemente može podijeliti u četiri lirske vrste: ljubavna, šaljivo-satirična, religiozno-refleksivna i prigodno-pohvalna poezija. U ovome se radu opisuju poetičke osobine ljubavnih i ljubavno-šaljivih lirskih vrsta i podvrsta. Tako u ljubavnim lirskim vrstama i podvrstama dominiraju tradicionalni motivsko-tematski elementi karakteristični za dubrovačku ljubavnu liriku ranoga novovjekovlja, pjesme su uglavnom oblikovane uz pomoć artificijelnih stilskih postupaka te se lirski siže gradi oko figure umjesto oko teme. Pjesme su nerijetko oblikovane kao niz retoričkih figura koji se formalno razrješava u poanti. Analiza Kanavelićeva ljubavnoga pjesništva pokazuju njegovu vještinu u oštrom stilu (stile acuto).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija

Napomena
Rad je rezultat istraživanja na znanstvenom projektu "Hrvatska pisana baština od 17. do 19. stoljeća" (br. 13.04.1.2.03) voditeljice prof. dr. sc. Diane Stolac, koji financira Sveučilište u Rijeci.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-2263053-0901 - Franjevačka književna i književnojezična baština Istre i kvarnerskoga područja (Ines Srdoč-Konestra, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Saša Potočnjak, (302424)