Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Velike mezopotamske božice (CROSBI ID 219219)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Osterman, Jasmina Velike mezopotamske božice // Radovi (Zavod za hrvatsku povijest), 46 (2014), 1; 25-50. doi: 291.21(358)(091)

Podaci o odgovornosti

Osterman, Jasmina

hrvatski

Velike mezopotamske božice

Pisani i predmetni izvori svjedoče o popularnosti i snazi kultova mezopotamskih božica. Smatrali su ih zaštitnicama nekih od najvećih gradova, vjerovali su da prate kraljeve u bitke i da osiguravaju njihovu vlast, da prelaze granice svjetova, osiguravaju plodnost zemlje i ljudi te da ozdravljuju bolesne. Razvoj njihovih kultova može se pratiti od prapovijesti: Veliku Božicu prepoznajemo već u paleolitiku, u poznatim figuricama s naglašenim ženskim atributima. Za njih, naravno, ne možemo tvrditi da predstavljaju božanstva u pravom smislu, ali su sigurno bile simbolima plodnosti i života, što je još i naglašenije tijekom neolitika kad se zbog pojave zemljoradnje moli za plodnost zemlje. Uslijed razvitka društva i složenijih odnosa unutar njega razvija se i kult Velike Božice. Do sumerskog razdoblja formiralo se mnoštvo ženskih božanstava. Najsjajniji primjer božanske ženske moći bez ikakve je dvojbe Inana u sumerskoj, odnosno, Ištar u akadskoj mitologiji – najštovanija i najpopularnija božica drevne Mezopotamije. Ona je istovremeno bila božica rata, ljubavi i plodnosti, te je dodjeljivala vrhovnu vlast i učvršćivala kraljevu moć. Inana/Ištar je jedino božanstvo čije se štovanje može pratiti od samih početaka sumersko-babilonske civilizacije. Kroz tisućljeća njezin se identitet podvrgavao raznim reinterpretacijama i sinkretizmima. Iz tih se razloga autorica u ovom radu usredotočuje na ovu božicu i na temelju pisanih i predmetnih izvora prikazuje različite njezine aspekte.

Mezopotamija; Sumer; Velika Božica; Inana; Ištar

nije evidentirano

engleski

Great Goddesses of Mesopotamia

nije evidentirano

Mesopotamia; Sumer; Great Goddess; Inanna; Ishtar

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46 (1)

2014.

25-50

objavljeno

0353-295X

291.21(358)(091)

Povezanost rada

Povijest

Poveznice
Indeksiranost