Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira (CROSBI ID 219156)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Oštarić, Fabijan ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir ; Mikulec, Nataša Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira // Mljekarstvo, 65 (2015), 2; 101-110. doi: 10.15567/mljekarstvo.2015.0204

Podaci o odgovornosti

Oštarić, Fabijan ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir ; Mikulec, Nataša

hrvatski

Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj vrste sirila na fizikalno-kemijske parametre i senzornu kvalitetu i randman paškog sira, proizvedenog s domaćim (tradicionalnim) i komercijalnim sirilom. Paški sirevi proizvedeni su s domaćim sirilom, ekstrakcijom enzima iz janjećeg sirišta (abomasum), i s komercijalnim sirilom u prahu talijanskog proizvođača „Gruppo Clerici-Sacco“. Ukupno je proizvedeno 7 šarži sira, po dva sira unutar svake šarže. Tijekom 120 dana zrenja, sirevi su periodično uzorkovani 0., 45., 90. i 120. dana, u svrhu određivanja sadržaja suhe tvari, mliječne masti, proteina, koncentracije soli te pH vrijednosti sira. Također određen je udio ukupnih slobodnih aminokiselina iz vodenih ekstrakata sira te je provedena analiza proteina i polipeptida gel-elektroforezom u poliakrilamidnom gelu (UREA-PAGE). Istraživanjem nije utvrđen značajan (P>0, 05) utjecaj vrste ispitivanog sirila na istraživane parametre kvalitete sira te na randman. Predmetnim istraživanjem nije utvrđen statistički značajan utjecaj na ispitivane fizikalno-kemijske parametre, randman te senzornu kvalitetu paškog sira, ali su dobiveni rezultati pokazali praktične razlike koje bi mogle imati važnost u primjeni, pogotovo u postizanju boljeg randmana i veće brzine zrenja.

paški sir ; sirilo ; janjeće sirilo ; ovčje mlijeko

nije evidentirano

engleski

Influence of the rennet type on the quality of Pag Island cheese (Croatian:Paški sir)

nije evidentirano

Pag Island cheese ; rennet ; lamb rennet ; lamb abomasum ; ewe`s milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65 (2)

2015.

101-110

objavljeno

0026-704X

1846-4025

10.15567/mljekarstvo.2015.0204

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost