Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira (CROSBI ID 219156)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Oštarić, Fabijan ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir ; Mikulec, Nataša
hrvatski
Utjecaj sirila na kvalitetu paškog sira
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj vrste sirila na fizikalno-kemijske parametre i senzornu kvalitetu i randman paškog sira, proizvedenog s domaćim (tradicionalnim) i komercijalnim sirilom. Paški sirevi proizvedeni su s domaćim sirilom, ekstrakcijom enzima iz janjećeg sirišta (abomasum), i s komercijalnim sirilom u prahu talijanskog proizvođača „Gruppo Clerici-Sacco“. Ukupno je proizvedeno 7 šarži sira, po dva sira unutar svake šarže. Tijekom 120 dana zrenja, sirevi su periodično uzorkovani 0., 45., 90. i 120. dana, u svrhu određivanja sadržaja suhe tvari, mliječne masti, proteina, koncentracije soli te pH vrijednosti sira. Također određen je udio ukupnih slobodnih aminokiselina iz vodenih ekstrakata sira te je provedena analiza proteina i polipeptida gel-elektroforezom u poliakrilamidnom gelu (UREA-PAGE). Istraživanjem nije utvrđen značajan (P>0, 05) utjecaj vrste ispitivanog sirila na istraživane parametre kvalitete sira te na randman. Predmetnim istraživanjem nije utvrđen statistički značajan utjecaj na ispitivane fizikalno-kemijske parametre, randman te senzornu kvalitetu paškog sira, ali su dobiveni rezultati pokazali praktične razlike koje bi mogle imati važnost u primjeni, pogotovo u postizanju boljeg randmana i veće brzine zrenja.
paški sir ; sirilo ; janjeće sirilo ; ovčje mlijeko
nije evidentirano
engleski
Influence of the rennet type on the quality of Pag Island cheese (Croatian:Paški sir)
nije evidentirano
Pag Island cheese ; rennet ; lamb rennet ; lamb abomasum ; ewe`s milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)