Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 765904

Utjecaj vrste sirila na kvalitetu paškog sira


Oštarić, Fabijan; Antunac, Neven; Prpić, Zvonimir; Mikulec, Nataša
Utjecaj vrste sirila na kvalitetu paškog sira // Mljekarstvo, 65 (2015), 2; 101-110 doi:10.15567/mljekarstvo.2015.0204 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 765904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrste sirila na kvalitetu paškog sira
(Influence of the rennet type on the quality of Pag Island cheese (Croatian:Paški sir))

Autori
Oštarić, Fabijan ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir ; Mikulec, Nataša

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 65 (2015), 2; 101-110

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
paški sir; sirilo; janjeće sirilo; ovčje mlijeko
(Pag Island cheese; rennet; lamb rennet; lamb abomasum; ewe`s milk)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj vrste sirila na fizikalno-kemijske parametre i senzornu kvalitetu i randman paškog sira, proizvedenog s domaćim (tradicionalnim) i komercijalnim sirilom. Paški sirevi proizvedeni su s domaćim sirilom, ekstrakcijom enzima iz janjećeg sirišta (abomasum), i s komercijalnim sirilom u prahu talijanskog proizvođača „Gruppo Clerici-Sacco“. Ukupno je proizvedeno 7 šarži sira, po dva sira unutar svake šarže. Tijekom 120 dana zrenja, sirevi su periodično uzorkovani 0., 45., 90. i 120. dana, u svrhu određivanja sadržaja suhe tvari, mliječne masti, proteina, koncentracije soli te pH vrijednosti sira. Također određen je udio ukupnih slobodnih aminokiselina iz vodenih ekstrakata sira te je provedena analiza proteina i polipeptida gel-elektroforezom u poliakrilamidnom gelu (UREA-PAGE). Istraživanjem nije utvrđen značajan (P>0, 05) utjecaj vrste ispitivanog sirila na istraživane parametre kvalitete sira te na randman. Predmetnim istraživanjem nije utvrđen statistički značajan utjecaj na ispitivane fizikalno-kemijske parametre, randman te senzornu kvalitetu paškog sira, ali su dobiveni rezultati pokazali praktične razlike koje bi mogle imati važnost u primjeni, pogotovo u postizanju boljeg randmana i veće brzine zrenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Neven Antunac (autor)

Avatar Url Nataša Mikulec (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Oštarić, Fabijan; Antunac, Neven; Prpić, Zvonimir; Mikulec, Nataša
Utjecaj vrste sirila na kvalitetu paškog sira // Mljekarstvo, 65 (2015), 2; 101-110 doi:10.15567/mljekarstvo.2015.0204 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Oštarić, F., Antunac, N., Prpić, Z. & Mikulec, N. (2015) Utjecaj vrste sirila na kvalitetu paškog sira. Mljekarstvo, 65 (2), 101-110 doi:10.15567/mljekarstvo.2015.0204.
@article{article, year = {2015}, pages = {101-110}, DOI = {10.15567/mljekarstvo.2015.0204}, keywords = {Pag Island cheese, rennet, lamb rennet, lamb abomasum, ewe`s milk}, journal = {Mljekarstvo}, doi = {10.15567/mljekarstvo.2015.0204}, volume = {65}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Influence of the rennet type on the quality of Pag Island cheese (Croatian:Pa\v{s}ki sir)}, keyword = {Pag Island cheese, rennet, lamb rennet, lamb abomasum, ewe`s milk} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts


Citati





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font