Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mlijeka u Europskoj Uniji i Hrvatskoj (CROSBI ID 219132)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Vrdoljak, Marija ; Kegalj, Andrijana ; Pamuković, Anita ; Dorbić, Boris
hrvatski
Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mlijeka u Europskoj Uniji i Hrvatskoj
U Europskoj Uniji (EU-27) uzgaja se gotovo 85 milijuna ovaca, od čega najviše u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Grčkoj, dok se u Hrvatskoj uzgaja 639.000 grla. Uzgoj ovaca u zemljama Sredozemlja uglavnom je orijentiran na proizvodnju ovčjeg mlijeka. U zemljama sjeverozapadne Europe primarni cilj uzgoja ovaca je proizvodnja mesa. Ovakav trend sjeverozapadnih europskih zemalja izražen je i u Hrvatskoj gdje je temeljni cilj uzgoja ovaca proizvodnja mesa (mlada janjetina). No, posljednjih je godina izražen rastući trend uzgoja mliječnih pasmina ovaca. Cilj ovoga rada je dati prikaz sadašnjeg stanja i trendova proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj i zemljama Europske Unije. Zabilježeni trend povećanja proizvodnje ovčjeg mlijeka i sira nalaže i usuglašavanje zakonske regulative u domeni higijenskih zahtijeva prerade mlijeka unutar zemalja Europske Unije u cilju olakšanog plasmana ovčjih mliječnih proizvoda.
ovčje mlijeko ; sir ; izvorne pasmine ; tradicijska proizvodnja
nije evidentirano
engleski
Current state and trends in production of sheep milk in EU and Croatia
nije evidentirano
sheep milk ; cheese ; indigenous breeds ; traditionals production
nije evidentirano