Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povezanost plazmatske koncentracije peptida 1 sličnog glukagonu i čimbenika rasta fibroblasta-21 s regulacijom glikemije, lipidemijom i mikrovaskularnim komplikacijama u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1. (CROSBI ID 395515)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Zibar, Karin Povezanost plazmatske koncentracije peptida 1 sličnog glukagonu i čimbenika rasta fibroblasta-21 s regulacijom glikemije, lipidemijom i mikrovaskularnim komplikacijama u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1. / Smirčić Duvnjak, Lea (mentor); Zagreb, Medicinski fakultet u Zagrebu, . 2015

Podaci o odgovornosti

Zibar, Karin

Smirčić Duvnjak, Lea

hrvatski

Povezanost plazmatske koncentracije peptida 1 sličnog glukagonu i čimbenika rasta fibroblasta-21 s regulacijom glikemije, lipidemijom i mikrovaskularnim komplikacijama u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1.

Cilj. Ispitati povezanost koncentracija peptida 1 sličnog glukagonu (GLP-1) i čimbenika rasta fibroblasta-21 (FGF-21) s glikemijom, lipidemijom i mikrovaskularnim komplikacijama u osoba sa šećernom bolesti tipa 1 (ŠBT1). Analizirati međuodnos GLP-1 i FGF-21 te ispitati povezanost GLP-1 i FGF-21 s inzulinskom rezistencijom (IR), metaboličkim sindromom (MS), glukagonom i dnevnom dozom inzulina. Usporediti koncentracije GLP-1 i FGF- 21 između osoba sa ŠBT1 i zdravih kontrolnih ispitanika. Metode i ispitanici. U 30 osoba sa ŠBT1 te 10 zdravih ispitanika izmjerene su plazmatske koncentracije GLP-1 i FGF-21 postupkom ELISA. Podaci su analizirani pomoću statističkog programa SPSS 15.0, a značajnost je prihvaćena na razini P<0, 05. Rezultati. Viša koncentracija GLP-1 je bila statistički značajno neovisno povezana s nižom glikemijom natašte te s nižom koncentracijom ukupnog kolesterola. Viša koncentracija GLP-1 nije bila povezana s nižom prevalencijom dijabetičke nefropatije i dijabetičke retinopatije, a bila je povezana s nižom prevalencijom dijabetičke neuropatije. Niža koncentracija bazalnog FGF-21 je bila statistički značajno neovisno povezana s boljom regulacijom glikemije. Koncentracija FGF-21 nije bila povezana s parametrima lipidemije. Niža koncentracija FGF-21 nije bila povezana s nižom prevalencijom dijabetičke nefropatije i dijabetičke retinopatije, međutim, nađena je razlika u koncentraciji FGF-21 s obzirom na različite stupnjeve dijabetičke neuropatije, a istodobno ovisno i o inzulinskoj osjetljivosti (IO). U bolesnika s većom IO viši stupanj dijabetičke neuropatije bio je praćen većom koncentracijom FGF-21. Nije nađena povezanost GLP-1 s FGF-21 ni GLP-1 s glukagonom. Postprandijalni FGF-21 je pozitivno korelirao s bazalnom vrijednosti glukagona. Statistički značajno veći GLP-1 nađen je u osoba s MS. Osobe s većom koncentracijom FGF-21 imale su statistički značajno veću IO. Nije nađena povezanost GLP-1 i FGF-21 s dnevnom dozom inzulina. Osobe sa ŠBT1 su imale statistički značajno niže bazalne koncentracije GLP-1 i FGF-21 u odnosu na zdrave kontrolne ispitanike. Zaključak. Veća koncentracija GLP-1 je bila neovisno povezana s nižom glikemijom natašte te s nižom koncentracijom ukupnog kolesterola. Niža koncentracija FGF-21 je bila povezana s boljom regulacijom glikemije, dok nije bila povezana s boljim lipidnim profilom. Nađena je devijacija bazalnih koncentracija GLP-1 i FGF- 21 oboljelih od ŠBT1 u odnosu na zdrave ispitanike. Temeljem rezultata prikazanog istraživanja s velikom se vjerojatnošću može zaključiti da GLP-1 i FGF-21 imaju značajnu ulogu u patofiziologiji ŠBT1. Stoga je uz postojeću inzulinsku terapiju moguć na njima temeljen budući terapijski doprinos i u osoba sa ŠBT1.

peptid 1 sličan glukagonu; čimbenik rasta fibroblasta-21; šećerna bolest tipa 1

nije evidentirano

engleski

The relationship of plasma concentrations of glucagone-like peptide 1 and fibroblast growth factor-21 with glucoregulation, lipidemia and microvascular complications in diabetes mellitus type 1 individuals.

nije evidentirano

glucagon-like peptide 1; fibroblast growth factor-21; diabetes mellitus type 1

nije evidentirano

Podaci o izdanju

168

16.03.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano