Proizvodno-potrošna bilanca mesa peradi u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 219089)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Grgić, Ivo ; Zrakić, Magdalena ; Hadelan, Lari ; Salputra, Guna
hrvatski
Proizvodno-potrošna bilanca mesa peradi u Republici Hrvatskoj
Meso peradi sve je značajniji izvor proteina u ljudskoj potrošnji. Kratki proizvodni ciklus, relativno niske cijene te nedostatak vjerskih ograničenja u potrošnji čimbenici su koji pozitivno djeluju na razvitak peradarstva. U strukturi mesa peradi najveći udjel je pilećega mesa. Cilj istraživanja bio je izračunati razinu samodostatnosti za meso peradi u Hrvatskoj u razdoblju 2000.-2012. te na temelju dobivenih rezultata izračunati stupanj samodostatnosti u 2016. godini. Za izračun stupnja samodostatnosti korištena je metoda bilanciranja. Stupanj samodostatnosti u proizvodnji mesa peradi u Hrvatskoj viši je nego kod drugih vrsta mesa i bio je između 80 i 90%, ali se očekuje njegovo daljnje smanjenje te bi se u 2016. godini domaćom proizvodnjom podmirivalo oko 81, 17% potreba.
meso peradi; proizvodnja; potrošnja; bilanca; Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Production and supply balance of poultry meat in Croatia
nije evidentirano
poultry meat; production; consumption; balance; Croatia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija