Kontaminacija orašastih plodova aflatoksinima Hrvatskoj (CROSBI ID 219047)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Šapina, Matej ; Puntarić, Dinko ; Vujčić, Dunja ; Puntarić, Eda ; Puntarić, Ida ; Mayer, Dijana
hrvatski
Kontaminacija orašastih plodova aflatoksinima Hrvatskoj
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prisutnost te količinu prisutnih ukupnih aflatoksina u različitim vrstama koštunjičavog voća koje se konzumira na području Republike Hrvatske. Tijekom 2007. godine s hrvatskog je tržišta prikupljeno ukupno 106 uzoraka različitog koštunjičavog voća (badema, lješnjaka, pistacija i oraha). U svim je uzorcima pomoću imunoenzimskog testa (ELISA testa) utvrđena prisutnost te količina prisutnih ukupnih aflatoksina. Istraživanje je pokazalo da su u 91, 5% (97/106) analiziranih uzoraka koštunjičavog voća utvrđene razine ukupnih aflatoksina bile unutar, dok su u 8, 5% (9/106) analiziranih uzoraka koštunjičavog voća utvrđene razine ukupnih aflatoksina bile iznad, maksimalno dopuštenih vrijednosti u Europskoj Uniji od 4, 0 μgkg-1. Sukladno preporukama nutricionista, posljednjih je godina zamijećena povećana konzumacija koštunjičavog voća u svakodnevnoj prehrani opće populacije u Republici Hrvatskoj zbog čega kontinuirano praćenje te nadzor nad prisutnosti aflatoksina u spomenutim namirnicama ima veliko javnozdravstveno značenje.
Aflatoksini; Hrvatska; kontaminacija hrane; sigurnost hrane; orašasti plodovi; javno zdravstvo
nije evidentirano
engleski
Aflatoxin contamination in edible nuts in Croatia
nije evidentirano
Aflatoxins; Croatia; food contamination; food safety; edible nuts; public health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56 (2)
2015.
71-79
objavljeno
0023-4850
1848-901X